Debrecen
2021-02-24

Minden tervezett fejlesztés és beruházás a debreceniek érdekében zajlik

Debrecen idei költségvetését a stabilitás, a biztonság és a fejlődés fogja jellemezni 2021-ben. Több bölcsőde, óvoda és idős otthon megújítása mellett fejlesztik a Nagyerdei övezetet, a kerekestelepi fürdőt és új külsőt valamint nevet kap az Ötholdas Pagony Játszótér. A szociális célú fejlesztésekre összességében több mint 3 milliárd forintot tervez Debrecen önkormányzata, a teljes szociális ellátórendszereknek a támogatási igénye pedig, közel 4 milliárd forint.

A kormány 2010-es célkitűzése az volt, hogy minden erejével támogassa a gyermekvállalást. Ennek látható eredményeként Debrecenben a tavalyi évben 61 százalékkal nőtt a házasságkötések száma, míg a gyermekszületési számok közel 9 százalékkal emelkedtek. Ezért a város 2021-es költségvetésében reagálni kell arra, hogy egyre több gyermek születik, vagyis kiváló bölcsődéket és óvodákat kell működtetni, mondta el Széles Diána alpolgármester. Ehhez az évben három bölcsődét is megújítanak, az Újkerti laktóelepen lévő Károlyi Mihály utcai bölcsődét, a Görgey utcai bölcsődét ahol energetikai célú felújítás fog történni, illetve a Gáborjáni Szabó Kálmán utcai bölcsőde újítása is szerepel a tervekben. Emellett pedig újakat is építeni fognak a Postakert utcán, Józsán, és tervezik a Pohl Ferenc utcán egy másik józsai bölcsőde építését, valamint a Tócóvölgyben. 

Az idősekről való gondoskodás is nagyon fontos Debrecen szociális ellátórendszere számára, ehhez kapcsolódva a Pallagi úti idősek otthonában azokat a területeket is felújítják amelyekre az elmúlt időszakban még nem került sor. Januárban pedig elindult a Thomas Mann utcai intézmény felújítása, s a mellette lévő nyugdíjasház újítása is szerepel az idei költségvetésben. A Süveg utcai egység a Csapókerti Közösségi Házzal közösen újulhat majd meg, míg a fogyatékossággal élő személyek Ifjúság utcai intézéményének felújítása szintén szerepel a tervekben.

A város egészségügyi alapellátását a Debreceni Egyetem szervezeti keretében működő Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézetén (Daefi) keresztül biztosítja.  Ez az intézet a várostól 60 millió forintos támogatásban részesül, ezen felül pedig 10 millió forinttal támogatja az általa működtetett anyatejgyűjtő állomás tevékenységét. 

Az év legnagyobb beruházása a Nagyerdő parkerdei részében található Ötholdas Pagony játszótér tematikus játszóparkká való átalakítása, melynek új nevét, Szigetkék, s tartalmát Szabó Magda meseregénye inspirálta. Ez a terület nemcsak új aruclatot és játszóelemeket fog kapni, hanem bővülni is fog és egész évben használható lesz.  

A turisztikai területhez tartozik az Aquaticum mediterrán élményfürdő is, melynek újításához és új attrakciókkal való gazadodásához a Kormány több, mint 5 milliárd forinttal járul hozzá. A hozzá tatozó Varázserdő projekt nevet viselő strand előtti sétány kibővítése is megkezdődik majd.  A kultúrpark fejlesztését is jelentős összeggel támogatja a Kormány, mivel a debreceni vidámpark az ország egyetlen állandó vidámparkja, ezért hangsúlyos a parki elemek fejlesztése. 

A már meglévő nagyerdei tréningpálya minimális beavatkozással újul meg, és fából készült tornaelemekkel bővül az aktív sportolársa szolgáló Pallagig tartó 6 kilométeres szakaszon. Az övetet egy másik erdőrészi szakaszában pedig inkább sétálásra alkalmas 2,5 kilométeres szakaszon erdei ismeretterjesztésre szolgáló elemek kapnak majd helyet. 

Az ebbe a szvérába tartozó területek terveiben, végezetül közel 1 milliárd forinttal támogatják a kerekestelepi fürdő további megújítását, melynek középpontjában az itteni termálvíz értékeinek felhasználása, a wellness- és gyógyturizmus áll majd, mind a debreceniek, mind az ide látogatók egészsége érdekében. 

Minden tervezett fejlesztés, beruházás a debreceniek érdekében zajlik, s ebből minden annyi értéket rejt, amennyit abból a debreceniek mindennapi életükben éreznek. Mert mindent a debreceniekért teszünk.  Zárta beszámolóját Széles Diána alpolgármester.

Nehezen, de továbbjutott a Loki

Olaszország húsvét utánig hosszabbítja a korlátozásokat

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek