Debrecen
2021-02-11

Nyílt utcán és a liftben fogdosott nőket egy debreceni férfi

A Debreceni Törvényszék, mint másodfokú bíróság 2021. február 10-én megtartott nyilvános ülésén megváltoztatta annak a férfinak az elsőfokú ítéletét, akit korábban testi sértés bűntette, szeméremsértés vétsége és két rendbeli folytatólagosan elkövetett szeméremsértés vétsége miatt ítélt el a Debreceni Járásbíróság.

A Debreceni Járásbíróság még 2020. október 14-én meghozott elsőfokú ítéletében a vádlottat 2 év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 5 év próbaidőre felfüggesztette, továbbá elrendelte a férfi pártfogó felügyeletét. A döntés akkor nem emelkedett jogerőre, mivel az ügyész súlyosításért jelentett be fellebbezést, míg a vádlott és védője a döntést tudomásul vették.

A másodfokon eljáró büntetőtanács a nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűncselekményt minősítette át a sértettek számához igazodóan 9 rendbeli cselekményre, amelyből 1 rendbeli folytatólagosan elkövetett szeméremsértés vétsége. A szabadságvesztés mértéke és fokozata, a 2 év börtönbüntetés nem változott, azonban a próbaidő tartamát 3 év 6 hónapra enyhítette a bíróság.

A jogerősen megállapított tényállás szerint a 29 éves férfi Debrecenben – tudatosan olyan városrészt felkeresve, ahol személyét nem ismerhetik fel – kapucniját a fejére húzva többször telefonálást imitálva számára ismeretlen, egyedül, gyalog közlekedő fiatal nőket követett azért, hogy velük szemben szeméremsértő módon viselkedjen. A vádlott 2019 februárja és 2019 októbere között összesen nyolc nőt fogott meg szeméremsértő módon, egyiküket meg is ütötte.

A bűncselekmények Debrecenben 2019 februárjában kezdődtek, amikor a férfi egyik este 19 óra körül észrevétlenül követett egy a 2-es villamosról leszálló kiskorú lányt.  A vádlott a Thomas Mann utca közelében, egy elhagyatott területen megfogta a sértett karját, majd szeméremsértő módon a fenekét is. A sértett sikítani kezdett, mire a férfi a helyszínről elszaladt. Ezt követően a vádlott nemi vágyának kielégítése céljából 2019. június 21-én este 19 órakor a Kartács utcán, egy lakóház lépcsőházáig követett egy a villamosról leszálló nőt. A férfi módszere ugyanaz volt, telefonálást imitálva haladt közvetlenül a nő mögött. Mindketten beléptek a lépcsőházba, majd együtt szálltak be a liftbe. Menet közben a férfi a sértetthez szeméremsértő kifejezést használva odaszólt, majd egy váratlan mozdulattal a nadrágon keresztül megfogta a nő nemi szervét. A sértett ijedtében rászólt a férfira, akit kezeivel megpróbált magától eltolni. A férfi cselekményével nem hagyott fel, a zárt liftben igyekezett minél közelebb kerülni a nőhöz, akit a többszöri felszólítás ellenére is folyamatosan tapogatott. A sértett kiabált, próbált ellenállni, ekkor a vádlott indulatosan egyszer megütötte őt, majd a liftajtó kinyílt, a férfi pedig elszaladt.

Másnap a férfi 20 óra 40 perc körül a Görgey utcában követte azt a kiskorú lányt, akivel szemben még februárban bűncselekményt követett el. A kislány fülhallgatót használt, így a férfi észrevétlenül tudta követni őt, majd egy kietlen részen a fenekét megfogta és a helyszínről elmenekült. Ezen sértett sérelmére két rendbeli bűncselekményt állapított meg a bíróság, mivel a folytatólagosság feltételei nem álltak fenn.

A férfi egy másik nőt is kétszer, 2019. június 23-án és 2019. július 17-én követett este és fogott meg szeméremsértő módon. A férfi ezen alkalmakor kerékpárral közlekedett, úgy hajtott a sértett közelébe, majd a kétkerekűvel gyorsan távozott is a helyszínről.

Rajtuk kívül még öt nő sérelmére követett el szeméremsértő bűncselekményt, közülük négy nőt a liftben molesztált, míg egy sértettet a nyílt utcán. Ő a történtek miatt el is esett, azonban sérülése nem keletkezett.    

A sértettek joghatályos magánindítványukat előterjesztették.

Dr. Hutkai Mariann, a büntetőtanács elnöke indokolásában rámutatott, hogy az elsőfokú bíróság hiánytalanul állapította meg a tényeket, és vont következtetést a vádlott bűnösségére. A rendbeliségek kivételével valamennyi bűncselekmény minősítése helyes volt. A kiszabott büntetés neme és mértéke is helyes, azonban indokoltnak látta a szabadságvesztés büntetés próbaidejének a mérséklését, amely így is kellő visszatartó erőt jelent a büntetlen előéletű vádlott esetében, aki beismerő vallomást tett, megbánó magatartást tanúsított, ennek pedig az eljárás során hangot is adott az egyik sértett jelenlétében is. A férfit ezen felül a próbaidő alatt pártfogó felügyelő ellenőrzi, aki segíti az életvitelét, mindennapjait, szem előtt tartva más emberekhez való egészséges viselkedését.

A bíróság döntése jogerős.

Több tudományterületet átölelő szakmai tanácskozást rendeznek

Városunk közösségi terei megújulnak

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek