Debrecen
2021-02-02

A vendéglátóhelyek újranyitása csak fokozatosan, átoltottság függvényében kezdődhet meg

Éttermek, kávézók és szórakozóhelyek tulajdonosaival egyeztetett Papp László Debrecen polgármestere, Széles Diána alpolgármester és Szekeres Antal Debrecen Megyei Jogú Város jegyzője a járványügyi helyzetről. A tulajdonosok javaslatokat tettek, hogy hogyan lehetne mérsékelni a pandémia miatti veszteségüket. Mindannyian egyetértettek, hogy az újranyitás csak fokozatosan és az átoltottság függvényében kezdődhet meg.

A polgármester szerint a járványhelyzet a turizmus és a vendéglátás területén dolgozókat súlyosan érintette. Ezen szektorok képviselőivel folyamatosan egyeztetnek a Visit Debrecen szakemberei és a város vezetése. A szállásadók után a mai napon az éttermek, kávézók és szórakozóhelyek tulajdonosaival tárgyalt Papp László. A megbeszélésen hozzátette, egyetértenek abban, hogy az újranyitás csak fokozatosan, a lakosság átoltottságának függvényében történhet meg. A tulajdonosok azt a javaslatot tették, hogy a járványügyi szabályok szigorú betartása mellett a lehető leghamarabb akár már tavasz elején kinyithassanak. 

Papp László az egyeztetésen bejelentette, hogy bár a kormányrendelet értelmében a vendéglátó egységeknek csak a veszélyhelyzet idején nem kell közterület-használati díjat fizetniük, Debrecenben annak elmúltával is érvényben marad a kedvezmény. Így az engedéllyel rendelkező éttermek, kávézók december 31-ig díjmentesen használhatják a közterületeket. 

A kormány ágazati támogatása mellett a város is jelentős engedményeket nyújt az itt működő vállalkozásoknak, köztük a vendéglátósoknak is. Az iparűzési adó 1 százalékra csökkentésével több, mint 3 milliárd forint marad a kis- és középvállalkozásoknál. Emellett az önkormányzat tulajdonában lévő Cívis Ház Zrt. több, mint 230 vállalkozásnak biztosít 50, illetve 90 százalékos bérleti díjkedvezményt az üzlethelyiségek vonatkozásában, mondta Debrecen polgármestere. 

Az egyeztetésen az is elhangzott, hogy a 2020-ban fennmaradó bérleti díj tartozásokat a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. elengedi. További kedvezményekről pedig a későbbiekben egyeztet  majd a város és a vendéglátóipar képviselői. 

Fának ütközött egy autó

Szoboszlai Dominik a Bundesliga legdrágább téli szerzeménye

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek