Debrecen
2021-01-22

Orbán Viktor a debreceni oltóanyaggyárról beszélt

Elrendelték egy olyan gyár felépítését, amely bármilyen esetben, ha képesek kifejleszteni vakcinát, sok oltóanyagot tud gyártani, és ez a gyár Debrecenben épül fel.

Emberéletek múlnak a vakcinán, és minden élet számít, ezért fontos, hogy minél több vakcina legyen Magyarországon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken. Orbán Viktor elmondta: nem tudják addig feloldani a korlátozásokat, amíg nincs tömeges oltás, a második hullám "magasra csapott", nagy erőket kellett mozgósítani, hogy megfékezzék.

Vakcinabeszerzésére van szükség a korlátozások mielőbbi feloldásához

A kormányfő kiemelte: jelenleg mintegy 400 ezer olyan ember van, aki átesett már a koronavírus okozta betegségen vagy beoltották. Ez alacsony szám, és akkor lehet gondolkodni azon, hogy az élet visszatérhet a normális kerékvágásba, amikor tudnak vakcinát biztosítani az egészségügyi dolgozóknak, a szociális otthonokban lévőknek, a 60 év feletti krónikus betegeknek, a védekezés egyéb szereplőinek - itt jön a kormány is -, valamint az időseknek. Ekkor lehet majd arról beszélni, hogy milyen ütemben, hogyan szabadulhatunk meg a korlátozásoktól - mondta. Hozzátette: minden azon múlik, hogy mennyi vakcinát tudnak szerezni.

A  brüsszeli vakcinabeszerzés lassú és kevés vakcina jön

Orbán Viktor a vakcinák európai uniós engedélyezésével kapcsolatban rámutatott: ha csak egy-két oltóanyagot engedélyeznek, az nem teremt versenyhelyzetet, pedig ha verseny van, akkor megmozdulnak a gyártók.
Megjegyezte: bizonyos cégeknek van vakcinájuk, de Brüsszel nem adja ki az engedélyt, miközben máshol már oltanak vele, és olcsóbb is, mint a már forgalmazott oltóanyag.

A debreceni oltóanyaggyárról

Úgy látja, a legfontosabb tanulság, hogy nem engedheti meg magának egy komoly ország - és Magyarország ilyen -, hogy egy ilyen járvány idején kilincselni kelljen vakcináért. Méltatlan helyzet volt az is, amikor lélegeztetőgépeket kellett szerezni tavaly, ezért beindították a magyarországi gyártást - emlékeztetett.
Elmondta: elrendelték egy olyan gyár felépítését, amely bármilyen esetben, ha képesek kifejleszteni vakcinát, sok oltóanyagot tud gyártani, és ez a gyár Debrecenben épül fel.

 

 

További részletek: koronavirus.gov.hu

Online kiadványbemutató a BTK-n

Nemzetközi tapasztalattal rendelkező vállalatvezetővel erősít a Debreceni Vagyonkezelő Zrt.

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek