Debrecen
2021-01-19

A magyar kultúra napján visszaköltözik az élet a Csokonai Színházba

A felújítandó színházépületben csendülnek fel a magyar költészet nagyjainak ismert és kevéssé ismert versei a Csokonai Színház magyar kultúra napjára készített műsorában. Újhelyi Kinga és zenésztársai, a hideggel dacolva, egy estére visszaköltöztek a történelmi épületbe, hogy a művésznő Gyöngykoszorú című koncertjének hét versdalát megszólaltassák.

Az érdeklődők a koncertfelvételt, amelyen Vörösmarty Mihály, Csokonai Vitéz Mihály, Petőfi Sándor, Kosztolányi Dezső, Pilinszky János, Kányádi Sándor és Janus Pannonius egy-egy költeményének megzenésített változata hangzik el, január 22-én 19 órakor teszi közzé Facebook-oldalán a színház.

A koncertanyagban dalként elhangzó magyar költészeti gyöngyszemeket a tavaszi karantén ideje alatt zenésítették meg. A válogatás vezérelve a hit megtartó ereje, az alapvető létkérdésekkel küzdő és a szerető-szerelmes ember problematikája volt.

 

Hiszem és vallom, hogy a zene és a költészet erős szimbiózisban formálódó, egymást inspiráló, élő szövet. Szeretném, hogy költészetünk ne csupán olvasott vagy felolvasott formában, hanem dalban elhangzó anyagként is eljusson és megtalálja közönségét, minőségi zenei köntösben − vallott a Gyöngykoszorú inspirációjáról Újhelyi Kinga.

 

A dalokat, a zongorán és harmonikán is közreműködő, Dargó Gergely hangszerelte. Az ő kiemelkedő szakmai tudása és zenei érzékenysége mellé társult Szabó Krisztián gitárművész, Albert Szilárd hegedűművész, valamint Pusker János csellista hangszeres kísérete.

A Csokonai Színház magyar kultúra napi koncertje január 24-én éjfélig érhető el.

 

 

 Fotó: Matey István

Sportol a gyerek, milyen szülő legyek?

Módosul a debreceni Kishegyesi úti vasúti átkelőhely lezárásának időpontja

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek