Debrecen
2020-12-18

Ötágú körforgalom épült a debreceni Mikepércsi úton

A beruházás nyomán nemcsak a biztonságos közlekedés feltételei javultak, de könnyebb lesz majd megközelíteni a Déli Gazdasági Övezet északi részét is.

Amint azt a helyszínen Papp László polgármester 2020. december 18-án elmondta, az elkészült körforgalom egy olyan közlekedési fejlesztés, melynek különösen akkor lesz nagy jelentősége, amikor ez az ipari park majd teljes kapacitással fog működni, ily módon nagyon jelentős gazdaságfejlesztési hatással is rendelkezik. A közlekedési rendszert már 2016-ban elkezdték a gazdasági fejlesztési elképzelésekhez igazítani, így hosszú előkészítést követően készült el ez a körforgalom. Az ipari parkhoz kötődő közlekedési fejlesztés több lépcsőben valósult meg. Az első és legfontosabb a 481-es főút megépülése volt, mely a déli ipari park déli részén az M35-ös autópályát és a 47-es főutat köti össze. Aztán elkészült az az osztályozós csomópont, mely az ipari park déli részét tárja fel a 47-es főút felől. A fejlesztés harmadik üteme a most elkészült nagy kapacitású, két sávos körforgalom, amely nem csak a déli iparterületet tárja fel, hanem a 47-es főút keleti oldalán található gazdasági területet is, tehát több pozitív hatása is van. Azért is volt fontos ennek a körforgalomnak a megépítése, mert a következő esztendőkben ebben a térségben egyre nagyobb közlekedési terheléssel számol a város. A 2030-as évekre akár több mint 10 ezer ember is dolgozhat majd ebben az ipari övezetben, s a közúti forgalom számottevően növekedhet. A körforgalmat még be kell kötni a déli ipari park már meglévő belső úthálózatába. Az összekötés kivitelezésére már kiírták a közbeszerzési eljárást. Ez lehetőséget ad majd egy hazai, illetve debreceni kis- és középvállalkozók számára kialakítandó park létrehozására is a körforgalom közelében.

Pósán László országgyűlési képviselő szerint Debrecennek ez a déli  része bő két évtizeddel ezelőtt még egyáltalán nem volt népszerű lakóterület. Mára viszont már nem csak befektetőket, de itt megtelepedni kívánó polgárokat is vonzó területté vált. A Gázvezeték utca mentén, a Kerekestelep középső részén új lakóterületek létesültek, illetve jönnek létre. Ez a városrész prosperál, s minden olyan fejlesztés, amely újabb erőt ad számára, az nyilvánvalóan hasznára válik az itt élőknek.

 

Szoták Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Hajdú-Bihar megyei igazgatója először is megköszönte a kivitelező Zemplénkő Kft. munkáját, hiszen majdnem egy hónappal a szerződött határidő előtt jó minőségben elkészítették a körforgalmat. A műszaki átadás-átvétel december 9-én volt. A kivitelezés során közel 3000 köbméter földet mozgattak meg, 227 méternyi, a forgalmi sávokat elválasztó úgynevezett gömbsüveg-sort, 1100 köbméter aszfaltot, több mint 2 kilométernyi szegélyt építettek be, közel 1,5 kilométernyi acélszalag-korlátot helyeztek el, s a körforgalom környezetében 1100 cserjét ültettek el.   

A DVSC Egyesületben folytatja a Loki labdarúgócsapata

A Debreceni Nemzetközi Repülőtér is csatlakozott az adománygyűjtő akcióhoz

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek