Debrecen
2020-12-15

Idegtudományokkal az elit klubban

Hét ország vezető egyetemeivel közösen hozott létre a Debreceni Egyetem konzorciumot az idegtudományok fejlesztésére. A The NeurotechEU nevű Európai Egyetemi Szövetség nyitórendezvényét szerdán tartják csaknem ezer résztvevővel.

A tágabb értelemben vett idegtudományok fejlesztésére november elején alakult konzorciumban egyebek mellett olyan rendkívül neves felsőoktatási intézmények a Debreceni Egyetem partnerei, mint a svéd Karolinska Institutet, a német University of Bonn, a holland Radboud University, valamint az Egyesült Királyságban működő University of Oxford. Az intézmények szövetsége három évre, 5 millió euró európai uniós támogatást nyert el az Erasmus+ európai uniós pályázat keretében, mely összeget elsősorban vonatkozó oktatásaik összehangolására fordíthatnak.

Az erről szóló december 16-ai, csaknem ezer résztvevős, angol nyelvű, online értekezleten a csatlakozott intézmények képviselői, oktatói, diákjai vesznek részt.

- Elsősorban az együttműködés részleteinek kialakításáról, illetve a képzések keretrendszeréről fogunk beszélni. A konkrét kutatásokat finanszírozó pályázatok, – reményeink szerint – erre fognak később ráépülni. Az egyik előadást egy az Oxfordi Egyetemen tanító magyar kutató, Molnár Zoltán tartja az agyfejlődés korai szakaszáról – tájékoztatta a hirek.unideb.hu-t Tőzsér József, a DE egészségipari innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettese.

A professzor hangsúlyozta: a pályázat keretében nemcsak az idegtudományok „klasszikus” képviselői, orvosok, gyógyszerészek dolgozhatnak majd, hanem bekapcsolódhatnak például a mesterséges intelligenciával foglalkozók, szerep juthat bölcsészeknek, a művészeteket, zeneterápiát, festészetet kutatóknak, illetve az egyetemi diákoknak is.

– Az is fontos célunk, hogy az ebben résztvevő hallgatók diplomáit kölcsönösen elfogadják, elismerjék a közreműködő másik 7 egyetemen – jelentette ki a Tőzsér József.

A rektorhelyettes megjegyezte: a NeurotechEU az egyetemi oktatói és hallgatói közösségeken túl a teljes társadalmat szeretné megszólítani, fiatalok és idősebbek elérését egyaránt célul tűzte ki. Máris több mint 100 kutatóintézet, vállalat, városok, kormányzati- és nem kormányzati szervezetek csatlakoztak a kezdeményezéshez.

A tervek szerint a Debreceni Egyetem egészen 2040-ig folytatná a programot.

A rendezvény programját regisztráció után az alábbi linken lehet követni:

https://www.crowdcast.io/e/neurotechEU_VO

(A kezdés időpontjától élő YouTube közvetítés is lesz.) 
 

 

Forrás: hirek.unideb.hu

 

Orbán: A vakcina nem politikai kérdés

Katonás különdíj a Műszaki Karon

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek