Debrecen
2020-12-11

A város és a régió fejlesztési terveiről tárgyalt az ITM minisztere Debrecenben

Palkovics László innovációs- és technológiai miniszter a Debrecen 2030 program elemeiről, új fejlesztési lehetőségekről és a várost érintő beruházások állapotáról egyeztetett Papp László polgármesterrel és Hajdú-Bihar megye országgyűlési képviselőivel.

Debrecenbe látogatott 2020. december 11-én Palkovics László. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium minisztere három megbeszélésen vett részt. A program zárásaként megtartott sajtótájékoztatón elmondta: amikor a BMW két évvel ezelőtt bejelentette, hogy Debrecenben építi fel új gyárát, akkor a kormány, a város és a térség vezetői megalkották a „Creative Regions” elnevezésű stratégiát. Ennek célja, hogy a hatalmas beruházást a lehető leghatékonyabban használják ki a régió fejlődése érdekében. „Az ilyen típusú projektekre az elkövetkező tíz év olyan mennyiségű európai uniós, illetve hazai forrást tartalmaz, amennyi korábban még sohasem. Így a „Kreatív Régiók” kezdeményezésünk, azon belül a Debrecen 2030 program sikerre van ítélve” – fogalmazott a miniszter.

Papp László, Debrecen polgármestere kiemelte, hogy a város gazdaságfejlesztési folyamatai mellett a városfejlesztési és térségfejlesztési folyamatokat párhuzamosan kell vinni. Példaként említette az ipari területekhez kapcsolódó vasúti beruházásokat, az intermodális központot, a keleti elkerülő utat, a 471-es számú főutat és a repülőtéren zajló beruházásokat. A városvezető külön megemlítette emellett a déli ipari park fejlesztését. „Közel hatvan befektetési tárgyalást folytat jelen pillanatban a város, ezek közül számos a déli iparterületre fókuszál. Ezért már most fel kell gyorsítani az infrastrukturális fejlesztéseket, hogy folyamatosan ki tudja szolgálni a munkahelyteremtő beruházásokat” – tette hozzá Papp László.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő két stratégiai jelentőségű fejlesztésről számolt be. A Hajdúnánás közelébe tervezett MotoGP-pályához kapcsolódva megépül az M3-as és M35-ös autópályák elválási csomópontjánál a Debrecen és Nyíregyháza összeköttetését jelentő leágazás, így a két megyeszékhely között gyorsforgalmi autóúton lehet majd közlekedni. Emellett a hazai agrárfelsőoktatás átalakításának jegyében a Debreceni Egyetemen elkezdődhet az állatorvosi hatósági feladatokat ellátó szakemberek képzése, illetve a kutatás-fejlesztés a haszonállat-gyógyászat területén.

Egyedi reptéri járatok indulnak

Rossi az első tízben

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek