Debrecen
2020-12-09

A gyanú szerint aranytömbök kereskedelmével többmilliárdos kárt okoztak a költségvetésnek

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága nyomozást folytat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. Az ügyben a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség hat gyanúsított letartóztatását indítványozta a bíróságon.


Az ügyészség a szökés, elrejtőzés, a bizonyítás megnehezítésének, valamint a bűnismétlés veszélye miatt kérte a terheltek letartóztatásának elrendelését.
A Debreceni Járásbíróság nyomozási bírója 2020. december 4-én öt fő - köztük a bűnszervezet feltételezett feje - vonatkozásában egy hónapra elrendelte a letartóztatásukat, míg egy személynek a mozgását technikai eszközzel nyomon követett bűnügyi felügyeletéről döntött.
A bíróság álláspontja szerint a kiszabható büntetés mértéke, a bűncselekmény révén elért különösen jelentős vagyoni érték – közel 6 milliárd forint – és a külföldi kapcsolatrendszer, valamint egyéb körülmények alapján megalapozottan feltehető, hogy a kényszerintézkedés nélkül a gyanúsítottak megszöknének, elrejtőznének.
A nyomozási bíró szerint a több éve folyó bűncselekmény bizonyításához további nyomozati cselekmények elvégzése szükséges és megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a gyanúsítottak a bizonyítást veszélyeztetnék, a tanúkat megfélemlítenék, befolyásolnák, tárgyi bizonyítási eszközt megsemmisítenének, elrejtenének.

 

Fotó: portfolio.hu
A Debreceni Járásbíróság végzése nem végleges, az ellen a gyanúsítottak és védőik fellebbeztek.

Varga Mihály: a kormány január végéig meghosszabbítja az 50 százalékos bértámogatást a turizmusban

694 milliárdra nőtt az államháztartás központi alrendszerének hiánya

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek