Debrecen
2020-12-07

Unokázós csalóval szemben vizsgálódtak a debreceni rendőrök

A férfi több debreceni idős embertől akart pénzt kicsalni, de csak egyszer járt sikerrel.

Úgynevezett unokázós csalóval szemben folytatott nyomozást a Debreceni Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya. A nyomozás adatai szerint idén júniusban ismeretlen számról hívtak egy 70 éves debreceni nőt. A telefonáló közölte vele, hogy a férje közlekedési balesetet okozott és sürgősen pénzre van szüksége a keletkezett kár megtérítése céljából. A sértett a kérésnek megfelelően közel hatmillió forint készpénzt adott át a lakásához érkező férfinak. Néhány perccel ezután érkezett meg a férj, aki a történteket meghallva azonnal értesítette a rendőrséget. Aznap több bejelentés is érkezett hasonló hívásokról. A szépkorú sértettek elmondták, hogy nem dőltek be a csalóknak. A hatóság júliusban Debrecen belvárosában elfogta a bűncselekmény elkövetésével gyanusítható 54 éves férfi, aki éppen egy újabb idős emberhez tartott autójával azért, hogy átvegye a kicsalt pénzt. A rendelkezésre álló adatok szerint az elkövető a külföldön bujkáló „főnökei” utasításait követte. Ő volt az, aki a külföldről kezdeményezett telefonhívások után felkereste a becsapott időseket. A budapesti lakos beismerő vallomást tett, ezután őrizetbe vették. A rendőrök az ügyben keletkezett iratokat, most átadták az illetékes ügyészségnek.

A rendőrség a hasonló bűncselekménykkel kapcsolatban egy tájékoztató videót is készített:

A hasonló bűncselekmények megelőzése érdekében az alábbiakra hívjuk fel a figyelmet:

  • Fokozott fenntartással kezeljék a váratlanul jelentkező idegeneket, az olyan telefonhívásokat, amiben valaki arra hivatkozik, hogy hozzátartozójukat baleset, vagy más tragédia érte, bajba került, kárt okozott, és azonnal pénzre van szüksége, hogy a bajból kikerüljön!
  • Ne hajtsák végre a telefonon kapott utasításokat!
  • Ellenőrizzék le a telefonon kapott információt, a balesetről, egyéb káreseményről, bajról szóló hír valóság tartalmát! Hívják fel közvetlen hozzátartozóikat!
  • Bűncselekmény esetén hívják a rendőrséget az ingyenesen hívható 112-es számon!

A rendőrség arra kéri az idősek családját, közvetlen ismerőseit, hogy hívják fel rokonuk figyelmét a fentiekhez hasonló történetekre, bűnelkövetési módszerekre!

 

Mezítláb énekelt a pár fokos hidegben - Így élte túl Palya Bea a Zaporozsec-klipforgatást

A zene itt kezdődik

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek