Debrecen
2020-12-02

Megújult a Dózsa György Általános Iskola

Lezárult „A Debreceni Dózsa György Általános Iskola épületének energetikai korszerűsítése” című projekt.

A beruházás kapcsán Papp László, Debrecen polgármestere 2020. december 2-án elmondta: egy 2014-ben indult, jelentős intézményfelújítási program részeként újult meg a Debreceni Dózsa György Általános Iskola. Ez a folyamat – az oktatási-nevelési intézmények felújítása – elsősorban az Új Főnix Terv, s most már a Debrecen 2030 program keretében zajlik. Eddig 10 oktatási intézmény újult meg. A Dózsa György Általános Iskola energetikai megújítása európai uniós és városi forrásokból valósult meg. Több mint 272 millió forintos forrás állt erre rendelkezésre, amelyet a Debreceni Tankerületi Központ saját forrásból belső felújítási munkálatokkal egészített ki. Így elmondhatjuk, hogy az intézmény kívül és belül megújult, megújul. 450 diák számára tesszük szebbé, jobbá azt a környezetet, ahol a tanulmányaikat folytathatják. Debrecen iskolaváros, s az önkormányzat igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy a város oktatási rendszere folyamatosan fejlődjön. Éppen ezért nagyon jelentős dolog, hogy óvodák, általános iskolák, középiskolák újulnak meg folyamatosan Debrecenben. Jelenleg is több intézmény fejlesztése, illetve fejlesztésének előkészítése zajlik. A jövőt úgy képzeljük el, hogy a tehetségeket idevonzzuk Debrecenbe, tanuljanak itt, legyenek a város életének fontos szereplői. A Debrecen 2030 programnak jelenleg is körülbelül 100 millió euró értékű fejlesztési programja van folyamatban, ami érinti a Debreceni Szakképzési Centrum, a Debreceni Tankerületi Központ intézményeit, valamint a Debreceni Egyetemet. A város jó gazdája az oktatási intézményeknek, az oktatás ügyének, s ezáltal iskolavárosi szerepkörét a következő évtizedekben is biztosítani tudja.

 

Kósa Lajos, a körzet országgyűlési képviselője szerint a Debreceni Dózsa György Általános Iskola régi, jó nevű iskola, megérdemelte ezt a felújítást. Ez egy olyan beruházás, amely az infrastruktúrát fejlesztette fűtéskorszerűsítéssel, nyílászárók cseréjével, s ennek eredményeképpen a rezsiköltségek a korábbinak a felére esnek vissza. Ez nem csak környezetvédelmi szempontból fontos, hanem így többet lehet költeni az oktatási programokra. Debrecenben az európai uniós támogatások az ilyen beruházások révén is jól hasznosulnak, a városlakók legnagyobb örömére.

 

Amint arról Barcsa Lajos önkormányzati képviselő említést tett, az összes állami és önkormányzati fenntartású oktatási intézmény megújul a Vénkertben. Ez fontos, hiszen az intézmények versenyképessége szempontjából nem mindegy, hogy infrastruktúrájuk milyen állapotban van. Nyilván az oktatás minősége határozza meg az iskolaválasztási szokásokat, de az épületek állapota sem utolsó szempont akkor, amikor a szülők kiválasztják, hogy hová íratják be a gyermekeiket. Az átfogó fejlesztési program keretében, amely 2014-ben kezdődött, először a Vénkerti Általános Iskola újulhatott meg, a későbbiekben a Füredi úti orvosi rendelőt is felújították, majd pedig a Zöld város program keretében többek között a Borsos-villa, parkok, közterületek is megújulhattak. A Vénkertben a Debreceni Szakképzési Centrumnak is van egy intézménye, a kereskedelmi technikum és szakképző iskola, amely szintén jelentős fejlesztésen ment át. Jelenleg folyamatban van a Sinay Miklós Utcai Óvoda korszerűsítésére vonatkozó közbeszerzési eljárás. A következő években pedig szintén a Vénkertben szeretné megvalósítani az önkormányzat a Német Iskolát. Minden fejlesztésre fordított forrást összegezve több mint 2 milliárd forintot fordít ezekben az években az önkormányzat a Vénkert megújítására.

 

A Debreceni Tankerületi Központ igazgatója, Pappné Gyulai Katalin elmondta: ha Debrecen önkormányzata energetikai beruházás keretében felújítja egy a tankerületi központ által fenntartott oktatási intézmény épületét, akkor a tankerület is igyekszik megtenni mindent annak érdekében, hogy az adott épület belülről is esztétikus legyen, megfeleljen mind a pedagógusok, mind a gyerekek igényeinek, kényelmesen, otthonosan és biztonságban érezzék benne magukat. Így a Dózsa-iskolában eddig mintegy 40 millió forint felhasználásával mind a 24 tantermet felújították – festés, mázolás történt, padló- és falburkolatokat cseréltek –, belső nyílászáró-cserét is végrehajtanak, s reményeik szerint tanév végére a folyosók és a vizesblokkok is megújulnak. Nemrég megtörtént a Debreceni Bocskai István Általános Iskola energetikai felújítása is, így a tankerület ott is elvégzi majd a belső felújítást.

 

A rendszerváltást bemutató oszlopot állítottak ki Debrecenben

Legyőzte a címvédő Ferencvárost a DEAC

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek