Debrecen
2020-12-02

A rendszerváltást bemutató oszlopot állítottak ki Debrecenben

Az 1989-ben kezdődött eseménysorozat legfontosabb országos és helyi történéseit mutatja be az a képes-szöveges installáció, amit a Baltazár Dezső téren állítottak fel 2020. december 2-án.

Az úgynevezett Hypercube-oszlopot az ország 18 városában állítják fel időszakosan. Debrecenben ez év végéig látható a Modem előtt. A 6 méter magas, négyoldalas oszlop három oldalán a rendszerváltás helyi eseményeiről, kulcsszereplőiről, illetve az egykori Lenin szoborról készült képek szerepelnek. A negyedik oldalon az országos jelentőségű történések emblematikus fényképei láthatók.

Az installáció debreceni bemutatóján László Bernadett, a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány képviselője elmondta: Debrecenben 1975-ben állították fel a Lenin-szobrot. Akkor úgy gondolták, hazánk felszabadításának 30. évfordulóját ünneplik. László Bernadett szerint viszont csak most, 2020-ban mondhatjuk el azt, hogy éppen 30 éve szabad az ország és szabad város Debrecen.

Pósán László országgyűlési képviselő személyes hangvételű visszaemlékezésében elmondta: a Hypercube-oszlop a Baltazár Dezső téren kapott helyet, ott, ahol egykor Lenin szobra állt. „Különösen jó érzés úgy emlékezni, hogy az a közeg, ami akkor volt, már nincs itt, sem Lenin szobra, sem pedig az épület. Helyette egy modernebb és rendezettebb tér alakult itt ki. Ez a tér pontosan szimbolizálja az elmúlt 30 évet.” – fogalmazott Pósán László.

Puskás István alpolgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy 2020-ban egyszerre zajlik „A nemzeti összetartozás éve”, illetve a „30 éve szabadon” emlékév. Ez a 20. századi magyar történelem két ellentétes pólusú eseménye. „A 100 évvel ezelőtti trianoni békediktátummal indult azon tragédiáknak a sorozata, melyek végig kísérték nemzetünk történelmét a 20. században, és szimbolikusan éppen 30 évvel ezelőtt zárult le, a rendszerváltás folyamatával.” – jelentette ki Puskás István.

 

Gépjárműimportőrök egyesülete: 7 százalékkal csökkent az új személygépkocsik eladása novemberben

Megújult a Dózsa György Általános Iskola

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek