Debrecen
2020-11-17

Szabálytalan fakivágás miatt halt meg egy ember Debrecen közelében - most vádat emeltek az ügyben

A két vádlott közül az idősebb több évtizedes tapasztalattal rendelkezett.

Szabálytalan fakivágás okozta egy férfi halálát Debrecen közelében még 2018-ban - az ügyészség most vádat emelt két férfival szemben. 

 A vádlottak, egy apa és a fia, február elején reggel egy 28 méter magas fát akartak kivágni, a sértett ebben segített nekik. A 70 centiméter tőátmérőjű, 2000-2500 kg élőnedves tömegű fának aszimmetrikus lombkoronája volt és egy közeli villanyvezeték irányába dőlt, ezért úgy akarták kivágni, hogy a fa az ellentétes irányba dőljön. A kivágás során azonban a fa nem a tervezett irányba dőlt, az idősebb vádlott ezt észrevette és kiabálva figyelmeztette a sértettet, hogy hagyja el a helyét. A fa azonban öt másodperc alatt kidőlt és lombkoronája a sértettre zuhant. A 60 éves férfi a baleset következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. 

A fiatalabb vádlottnak kötelessége lett volna a kellő hosszúságú húzókötél és a megfelelő védőeszközök biztosítása, valamint a munkabiztonsági szabályok ismertetése, gondatlan szabályszegésével veszélyeztette a munkaterületen dolgozók testi épségét. 

A Debreceni Járási Ügyészség a fiatalabb vállalkozóval szemben foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége, míg az idősebb vádlottal szemben halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A vádiratban az ügyészség a fiatalabb vádlottal szemben pénzbüntetés, az idősebb vádlottal szemben felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozta a bíróságon.

Fotó: police.hu
 

Rossz hírek érkeztek a debreceni szennyvízről

Zárt ajtók mögött sem áll le a munka a Déri Múzeumban

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek