Debrecen
2020-09-01

Elindul a Zöld Busz program Debrecenben

A debreceniek ingyenesen próbálhatják ki az új, környezetbarát járművet a következő egy hónapban

Az országban elsőként Debrecenben indul el a Zöld Busz Program első demonstrációs mintaprojektje - erről Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár beszélt, miután bemutatták az első járművet a cívisvárosban. 

A Zöld Busz Programmal a kormány 36 milliárd forintot fordít arra, hogy környezetbarát járművek közlekedjenek a nagyvárosokban. A cél, hogy a településeken nulla vagy alacsony károsanyag kibocsátású buszok szállítsák az utasokat. A közlekedés zöldítés elengedhetetlen eleme annak, hogy Magyarország teljesítse a 2050-ig vállalt, az Európai Unió által kijelölt klímasemlegességet – hangsúlyozta az államtitkár.

Debrecen alpolgármestere, Balázs Ákos a bemutatón kiemelte, hogy a város büszke arra, hogy itt indulhat el elsőként ez a mintaprogram, és a debreceniek egy hónapon át térítésmentesen probálhatják ki a buszt, valamint mondhatják el véleményüket. A további fejlesztésekről szólva az alpolgármester kiemelte, hogy a város 50 buszmegállóját zöldítik, vagyis zöld fallal látják el.

Ez a demonstrációs program készíti elő, hogy Debrecenben belátható időn belül elektromos buszok is közlekedjenek. A 100%-ban elektromos meghajtású autóbuszt szeptember 2-tól egy hónapon keresztül, tervezetten a DKV 3., 11., 19., 22., 24., 25., 25Y., 36., 41. számjelzésű  járatain használhatják a debreceniek térítésmentesen.

Magabiztos DEAC siker a bajnoki nyitányon

Kis mértékben nőtt a koronavírusos esetek száma Hajdú-Biharban

Marosi Zoltán

Szerző
Hasonló cikkek