Debrecen
2020-07-29

A koronavírussal szembeni védekezés fontosságára hívják fel a figyelmet Debrecenben

Érzékelhetően nincs már meg az a távolságtartás az emberek között, amely a márciustól júniusig tartó időszakot jellemezte. Ezért továbbra is kérjük a lakosságot a koronavírus miatt megváltozott magatartási és fokozott higiénés szabályok betartására. – mondta Papp László polgármester.

Folyamatosan figyelemmel kísérjük a járványhelyzet alakulását, és döntéseinket mindig az aktuális helyzetnek megfelelően hozzuk meg Debrecenben. Ebben a helyzetben – amelyben most van a világ – érdemes nagyon elővigyázatosnak és óvatosnak lennünk. Érzékelhetően nincs már meg az a távolságtartás az emberek között, amely a márciustól júniusig tartó időszakot jellemezte. Ezért továbbra is kérjük a lakosságot a koronavírus miatt megváltozott magatartási és fokozott higiénés szabályok betartására. – mondta Papp László polgármester július 27-i, járványhelyzettel kapcsolatos sajtótájékoztatóján.

Debrecen városa sikeresen zárta a – márciustól júniusig tartó – koronavírus-veszélyhelyzet alatti védekezést. Az önkormányzat fenntartásában lévő idősotthonokban, szociális intézményekben, a hajléktalanellátásban nem volt regisztrált koronavírusos megbetegedés. A július 27-i sajtótájékoztatón Papp László polgármester és Nagy Attila, a DKV Zrt. vezérigazgatója hívta fel a figyelmet arra, hogy a koronavírus további terjedésének magakadályozása érdekében milyen intézkedéseket tartanak meg a korábbi hónapok gyakorlatából.

Jelenleg rendelkezésre álló védőfelszerelés Debrecenben

Az önkormányzat felkészültségét tükrözi, hogy 100.000 egyszer használatos arcmaszk, több mint 9.000 FFP2-es arcmaszk, több mint 9.000 mosható textilmaszk és több mint 2.000 liter fertőtlenítőszer áll jelenleg rendelkezésre a raktárakban. Ezeket a védőeszközöket az önkormányzat folyamatosan és egyenletesen biztosítja a fenntartásában lévő intézmények számára.

A város szociális intézményhálózatában – különösen az idősellátásban – a szigorú protokoll-szabályok továbbra is érvényben vannak. Ezekben az intézményekben szükséges a védőruházat alkalmazása, valamint a ki- és belépésnél a zsilipelés. Az izolációs részlegek továbbra is működnek az idősek és hajléktalanok ellátásában is.

Kulturális rendezvények

Az augusztusi programokat az izolációs szempontokat figyelembe véve két részre osztották Debrecenben: az úgynevezett „ültetett rendezvények” esetében érvényesíthetőek ezek a biztonsági szempontok, míg az álló rendezvények esetében kevésbé. Így például a Klasszikusok éjszakája és a Csíksomlyói passió megtartását tervezik, míg a nagy tömeget vonzó Cseh Sörkert, Debreceni Bor- és Jazznapok, vagy a Debrecziner Gourmet Fesztivált kiváltó – helyi gasztronómiai értékekre fókuszáló – Debreceni Piknik elmarad 2020-ban.

Papp László polgármester felhívta rá a figyelmet, hogy a kulturális események rendezése vonatkozásában – a járványhelyzet alakulásának függvényében – lehetnek változások.

- Készülünk augusztus 20-án a Szent István szobor felállítására és bízom benne, hogy ezt meg tudjuk tartani a Dósa nádor téren a tervezett időpontban. Folyamatosan figyelemmel kísérjük a járványhelyzet alakulását és kontrolláljuk a helyzetet. Ezeket a döntéseket azért is hoztuk meg most, mert az elmúlt napokban a családi összejöveteleken történtek újabb fertőzések. Ha családi környezetben előfordul ilyen, akkor különös óvatossággal kell kezelnünk a több ezer főt is megmozgató rendezvények megtartását. Szeretném kiemelni, hogy döntéseinket mindig az aktuális járványügyi helyzethez igazítva fogjuk meghozni annak érdekében, hogy a város lakosainak egészségét megvédjük.

Óvintézkedések a debreceni közösségi közlekedésben

Bár a járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet június 18-án megszűnt, a járványügyi készültség megmaradt. A DKV Zrt-nél március 6. óta rendszeresen fertőtlenítik a járműveket, a forgalomirányító helyeken továbbra is jelen vannak a kézfertőtlenítők, a DKV dolgozói számára továbbra is biztosít a vállalat arcmaszkokat.

Nagy Attila, a DKV Zrt. vezérigazgatója felhívta a figyelmet az arcmaszkok kötelező használatára.

- A kormányrendelet szerint előírás, hogy az utasok szájmaszkot használjanak a DKV Zrt. összes járművén. Ezt ellenőreink tudják hatásosan ellenőrizni. Aki nem tesz eleget az ellenőr felszólításának, azt kizárhatják az utazásból. Emellett a DKV összes járműve esténként komplex fertőtlenítésen esik át, és dolgozóinkat is folyamatosan ellátjuk a megfelelő védőfelszereléssel. Reméljük, hogy betartva ezeket az előírásokat, elejét vehetjük a fertőzés továbbterjedésének. – mondta Nagy Attila.  

Tartós élelmiszert osztottak Debrecenben

Húsfeldolgozó kisüzemet avattak Hajdúnánáson

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek