Debrecen
2020-07-27

Fejlesztő játékokat kapnak debreceni óvodák

Az adományozók képviselőitől Széles Diána alpolgármester vett át a debreceni óvodák számára összesen közel 100 darab Szivárvány Peca elnevezésű fejlesztő játékot a Szivárvány Óvodában 2020. július 27-én.

A 33 debreceni önkormányzati óvodából eddig 8 intézményben volt megtalálható ez a játék – összesen 45 darab –, melyeket a város önkormányzata szerzett be korábban. Most magánkezdeményezés nyomán juthat el összesen közel 100 darab játék 1.260.000 forint értékben debreceni óvodákba az Inter Tan-Ker Zrt. – mint főtámogató –, a Courtinvest Kft., a Daniella Kft., a DerBéTa Kft., a Hajdú Gabona Zrt, Keviép Kft., valamint a Szinorg Universal Zrt. (Hunép Csoport) segítségével.

A játék megalkotói a – debreceni születésű – Kárpátiné Löki Márta, valamint Kárpáti Imre TSMT-terapeuták, akik tapasztalataik alapján gyerekek számára óvodai, iskolai vagy kifejezetten fejlesztő pedagógusi felhasználásra kívántak egy speciális fejlesztő társasjátékot kifejleszteni. Az úgynevezett tervezett szenzomotoros tréning (TSMT) módszeren alapuló, fejlesztő játék besorolással rendelkező társasjáték nagy mozgások végzése közben fejleszti a figyelmet, gyorsaságot reakcióidőt, szín-forma differenciálást, a logikai gondolkodást, a szem-kéz és szem-láb koordinációt – minden olyan képességet, amely a tanuláshoz elengedhetetlen. Tanulási nehézségek megelőzése, korrekciójaesetében is hasznos, ezért az óvodapedagógusok napi gyakorisággal tudják használni a gyermekcsoportokban. Gyerekkorban segíti az idegrendszerérését, hatékonyabb működését, de családi játékként is megállja a helyét. A játék feladatainak végrehajtása mókás kihívást jelent a résztvevők számára. A játékosok képességeihez igazodóan több, egyre magasabb szintű mozgáskoordinációt megkívánó szinten játszható.  

 

Az átadón részt vettek Széles Diána, Debrecen alpolgármestere, Kárpátiné Löki Márta és Kárpáti Imre, a játék megalkotói, Komolay Szabolcs, a terület önkormányzati képviselője, Ősz György, az ajándékozás szervezője, Pinczés Katalin, a Szivárvány Óvoda intézményvezetője, az ajándékozók képviseletében pedig Hajdu Márton, az Inter Tan-Ker Zrt. kommunikációs vezetője, Ónadi Imre, a Courtinvest Kft. ügyvezetője, Széplaki-Nagy Boglárka, a DerBéTa Kft. ügyvezetője és Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. malomipari osztályvezetője.

Ősz György, az ajándékozás szervezője minden támogatónak megköszönte, hogy e nemes ügy mellé állt. A játék beszerzésével a támogatók az óvodákban található fejlesztő eszközök minőségi bővítéséhez járultak hozzá.

 

Széles Diána köszöntőjében kiemelte, hogy ezzel a játékkal minden debreceni óvodásnak szeretnének segíteni abban, hogy minél többet mozogjanak, s szakszerű irányítás mellett, de játékos keretek között fejlődjön ügyességük, egyensúlyérzésük, mozgáskoordinációjuk, kialakuljanak finom motoros mozgásaik. Ezekre a készségekre ugyanis igen nagy szükségük lesz akkor, amikor majd iskolába kezdenek járni. Ha valamelyikük mindebben hátrányt szenved, az negatívan érintheti a gyermek tanuláshoz, iskolához való viszonyulását is. A távlati terv az, hogy minden debreceni óvoda minden csoportjának a rendelkezésére álljon egy-egy ilyen játék. Ezzel a szülők is segítséget kaphatnak annak felismerésére, ha gyermeküknek esetleg ilyen jellegű fejlesztésre van szüksége, s így idejében elkezdhetik azt.

Az ajándékozók közül Széplaki-Nagy Boglárka, a DerBéTa Kft. ügyvezetője elmondta, hogy ő nem csupán ennek az akciónak a kapcsán, hanem már korábban is hallott erről a játékról, így nagyon örült annak, hogy most lehetőségeihez mérten cége is segíthet.

Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. malomipari osztályvezetője azt hangsúlyozta, hogy mivel náluk sok olyan munkavállaló dolgozik, akiknek kisgyermekei most kezdtek el óvodába járni, örültek a megkeresésnek és annak, hogy támogathatják az ajándékozást. 

Augusztustól olcsóbban vásárolhatunk Volánbusz jegyeket

Vonaton bántalmazta barátnőjét a fiatal férfi

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek