Debrecen
2020-07-13

Lába kelt az osztálypénznek

Osztálypénzt sikkasztott egy szülő Debrecenben. A Debreceni Járási Ügyészség minősített sikkasztás bűntette miatt emelt vádat.

A vádlott gyermeke 2015 szeptemberétől az egyik debreceni középiskola tanulója volt. A nő az év elején megtartott szülői értekezleten önként vállalta, hogy osztálypénztárosként összegyűjti és nyilvántartja a tanulók után befizetett összegeket. A pénzt egyes kiadások finanszírozására fordítja és a szülők felé azzal elszámol. A szülői értekezleten a részt vevők arról állapodtak meg, hogy gyermekenként évente 10.000,-Ft-ot fizetnek be, a pénzt elsősorban a 12. évfolyamon esedékes szalagavatóra, ballagásra és érettségire szánták.

A vádlott 2015 szeptemberétől 2018 decemberével bezárólag összesen 807.000,-Ft osztálypénzt szedett be. A nő családja nehéz anyagi körülmények között élt, ezért a vádlott az összegyűjtött pénzt rendszeresen a család megélhetésére költötte, az osztály kiadásaira pusztán 270.000,-Ft-ot fordított, emellett a szülők többszöri kérése ellenére a pénzösszegről nem számolt el. Az asszony 2019 januárjában tartozáselismerő nyilatkozatot tett, miszerint nem tud elszámolni a pénzzel és azt egy összegben sem tudja visszafizetni, a tartozása rendezésére pedig részletfizetést kért, ezt azonban azóta sem teljesítette.

A nő az osztályközösségnek 807.000 forint kárt okozott, amelyből az osztály kiadásaira fordított közel 271.000 ezer forint megtérült.

A Debreceni Járási Ügyészség a vádlott ellen nagyobb értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban az ügyészség arra tett indítványt, hogy a járásbíróság tárgyalás lefolytatása nélkül, az iratok tartalma alapján a vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki és az osztályközösség képviselője által előterjesztett polgári jogi igényt érdemben bírálja el.

Ha ilyen emailt kap a Debreceni Egyetemtől, ne nyissa meg

Remélhetőleg hagyományosan lehet elkezdeni az új tanévet

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek