• tiszta égbolt12℃ Debrecen
  • Béla
  • Benzin: 424Ft
  • Dízel: 419Ft
A Debreceni Járásbíróság 2020. június 29-én, előkészítő ülésen hirdetett határozatot annak a vádlottnak az ügyében, aki egy debreceni kereszteződésben elütött két gyalogost még 2018 júniusában.

A vádlott elismerte a terhére rótt bűncselekmény elkövetését, melyet a bíróság elfogadott, a tárgyaláshoz való jogáról a férfi lemondott. A bíróság ebben esetben a büntetőeljárási törvény szerint a vádlottal szemben súlyosabb büntetést nem szabhat ki az ügyész büntetés mértékére vonatkozó indítványnál.

A bíróság halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében mondta ki bűnösnek a vádlottat, ezért őt az ügyészi indítvánnyal egyezően 1 év 6 hónap fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte és 2 év 10 hónapra eltiltotta a közúti járművezetéstől, illetve kötelezte a közel 670.000 forint bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a 25 éves férfi 2018. június 8-án 23 óra 20 perc körül személygépkocsival közlekedett Debrecenben, a Füredi úton a Dózsa György út felől a Bem tér irányába a megengedettnél jóval nagyobb, körülbelül 74-78 km/h sebességgel. A gépkocsiban utasként tartózkodott az autó tulajdonosa is, mindketten használták a biztonsági övet. Haladása során a vádlott egy útkereszteződésnél közvetlenül az ott lévő kijelölt gyalogos-átkelőhely előtt, egy szabályosan közlekedő személygépkocsi előzésébe kezdett. A szabályosan közlekedő gépjármű sofőrje észrevette a zebrán kerékpárt toló, egymást követő két sértettet, ezért lassított. A vádlott a megelőzendő gépkocsi mellé érve meglátta a gyalogosokat, ezért a baleset elkerülése érdekében, balra rántotta a kormányt, azonban az ütközést már nem tudta elkerülni. Az ütközés erejétől a 46 éves kerékpárt toló férfit az ütközési ponttól 36 méterre találták meg, ő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A balesetben a másik sértett, egy 45 éves nő nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, amelyek maradandó fogyatékosság, súlyos egészségromlás hátrahagyásával gyógyultak. A balesetet okozó gépjármű sofőrje és utasa könnyű sérüléseket szenvedtek.

A bíróság a büntetés kiszabásakor súlyosító körülményként értékelte az alapvető, durva közlekedési szabálysértéseket, továbbá azt, hogy a halálos eredményen túl egy személy maradandó és egy személy könnyű sérüléseket szenvedett. Ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a vádlott fiatal felnőtt, büntetlen előéletű és beismerő vallomást tett.

A bíróság ítéletét mind az ügyész, mind a vádlott és védője tudomásul vették, így az jogerőre emelkedett.

Új program a Nemzetek Ligáján

Rutinos középpályást igazolt a DEAC

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek