Debrecen
2020-06-22

Újabb jávorantilop született Debrecenben

Alig 3 héttel a legutóbbi utód bejelentése után tovább gyarapodott az ország legnagyobb jávorantilop-csordája a Debreceni Állatkertben.

A június 5-én született kis borjú neme egyelőre még ismeretlen, mivel a csorda felnőtt tagjai rendre összezárnak körülötte a gondozók jelenlétében. Mindazonáltal jó egészségnek örvend, és sokat játszik két héttel idősebb testvérével a tágas Afrika-panoráma kifutóban, ahol már a látogatók is megcsodálhatják.

Az Afrika déli és keleti szavannáin őshonos jávorantilop (Taurotragus oryx) a második legnagyobb ma élő antilopfaj; egy kifejlett bika akár a 180 cm-es marmagasságot és az egytonnás testtömeget is elérheti. Méreténél nem kevésbé impozánsak külső jegyei: homokszínű vagy vöröses szőrzetén a háttól a hasig fehér csíkok húzódnak, többszörösen csavart, egyenes szarva pedig gyakran meghaladja a félméteres hosszt. A fajt főként az élőhelyvesztés és a húsáért, bőréért és trófeájáért való orvvadászata veszélyezteti, így szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) fenyegetett fajokat tartalmazó Vörös Listáján.

Fotó: Gyökér Máté

Debrecen 2030

Neves zenészek tanítanak a Gitármánia Táborban

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek