Debrecen
2020-06-17

Szijjártó Péter: a magyar gazdaság lelkét a magyar tulajdonú vállalatok adják

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a nyitott magyar gazdaságban fontosak a nemzetközi cégek, de „a magyar gazdaság lelkét a magyar tulajdonban lévő vállalatok adják”. Szijjártó Péter erről szerdán a debreceni déli ipari övezetben beszélt, ahol elhelyezték a BHS Trans Kft. új logisztikai központjának alapkövét.

A kormány a munkahelyteremtő beruházásokat, a beruházó vállalatokat támogatja – tette hozzá a miniszter, megjegyezve: a BHS Trans az ország négy településén épít az idén logisztikai központot összesen 7,6 milliárd forintos beruházással, amelyekkel 165 új munkahelyet teremt. A beruházásokat a kormány 3,4 milliárd forint vissza nem térítendő készpénztámogatással segíti – jelezte Szijjártó Péter. A miniszter azt mondta, a koronavírus-világjárvány gazdasági kérdés is, és miután Magyarország az egészségügyi védekezés szakaszát sikeresen le tudta zárni, most a gazdasági védekezésre kell összpontosítani. 

Szijjártó Péter szerint van olyan gazdasági filozófia, amely ebben a helyzetben segélyeket osztana, de az eladósodáshoz, kiszolgáltatottsághoz vezet – hangsúlyozta. A kormány ezzel szemben a munkahelyteremtést, a beruházásokat támogatja. Új világgazdasági verseny indul, az ebben elfoglalt pozíció most dől el, aki most fejleszt, bővít, nyertese lesz ennek a versenynek – hangoztatta a miniszter. Most az a cél, hogy a magyar vállalatok erősebbek legyenek a járvány után, mint előtte voltak – jegyezte meg. Egyre több magyar vállalat sikeres, versenyképes külföldön is, szerinte ilyen a Hell-csoport, és az őt stratégiai partnereként belföldön kiszolgáló, 500 kamionnal rendelkező BHS Trans Kft. Elismerően szólt arról, hogy a BHS Trans az ország öt különböző pontján indít beruházást, ebből négy városban, köztük Debrecenben logisztikai központot hoz létre, összesen 22 ezer négyzetméter alapterületű csarnokokkal és kétezer négyzetméter irodaházzal. 

Szijjártó Péter elismerően szólt a debreceni gazdasági fejlesztésekről, megjegyezve, hogy a kormány által a napokban elfogadott Debrecen 2030 koncepció jegyében komoly fejlesztések indulnak el az infrastruktúrában, az oktatásban és a kultúrában. Papp László, Debrecen polgármestere emlékeztetett arra, hogy a BHS Trans logisztikai központjának is helyet adó déli iparterület fejlesztését mindössze négy évvel ezelőtt indították el és eddig már 1200 munkahely létrejöttét segítik az ott épülő, vagy már működő gyárak. Hozzátette: a tervek szerint 15 hektáron kis- és középvállalkozói (kkv) üzleti parkot hoznak létre. A Debrecen 2030 program keretében 2,5 milliárdos infrastruktúra-fejlesztés valósul meg a déli ipari övezetben – mutatott rá a polgármester. Blága Zsolt, a BHS Trans Kft. senior logisztikai igazgatója felidézte: 2011 tavaszán azt a célt tűzték ki, hogy a logisztikai szegmens egyik maghatározó szereplőjévé váljanak. Azóta ez megvalósult – szögezte le.

Élet humor nélkül?

Neves zenészek tanítanak a Gitármánia Táborban

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek