Debrecen
2020-06-16

Udvarló érkezett a Debreceni Állatkert vörös panda nőstényeihez

Az ország első vidéki állatkertje újabb jelentős gyűjteményi bővülésről, szakmai előrelépésről adhat ma hírt, miután 6 év előkészítő munkájának eredményeként az Európai Fajmegőrzési Program (EAZA EEP) keretében végre kis panda hím érkezett a két kiváló genetikájú nőstényükhöz, akik 2014 óta élnek a Nagyerdő fái alatt.

A kialakult járványhelyzet következtében eddig hónapokra el kellett halasztaniuk a nemzetközi állatszállításokat, azonban június 12-én, pénteken megérkezett Pandita, a fiatal hím kis panda a németországi Dortmundi Állatkertből. A stramm hím hosszú út után egyelőre karanténidőszakát tölti, de már a látogatók is megtekinthetik az ikerlányok bemutatójával szomszédos kifutóban, ahogy a helyben termelt bambuszt csemegézi.

Az állatkert egyik közönségkedvencének számító faj, a kis panda, vagy vörös macskamedve (Ailurus fulgens) a macskamedvefélék családjának egyetlen ma élő faja. Kevesen tudják, de eredetileg a panda elnevezést ők kapták és később nevet kölcsönöztek az utóbb felfedezett óriás pandáknak. Elnevezésük feltehetően az állat nepáli nevéből származtatják, amely a „punja” vagy „nigalja punja”, ami a bambuszevő kifejezést jelenti. Magyar nevét annak köszönheti, hogy medvére emlékeztető külseje mellett ugyanolyan jól mászik fára, illetve nyalogatja magát tisztára, mint a macska. A Himalája, illetve Észak-Burma magashegyi erdeiben, valamint Szecsuán nyugati felén és Jünnanban őshonos 2000-4800 méteres magasság között. 

Életterének drasztikus zsugorodása és az illegális kereskedelem következtében vadon élő populációját ma 10.000-nél kevesebb felnőtt egyedre becsülik, ezért a faj veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján. Emberi gondozásban élő állománya is nehéz helyzetben van, mivel a születések száma nagyjából megegyezik a halálozásokéval. Épp ezért külön örvendetes a cívisvárosi intézmény legújabb lakójának érkezése. Az állatkert reményei szerint az állatok hamarosan párba állnak, és a leendő szaporulataikkal a közeljövőben hozzájárulhatnak e karizmatikus faj megmaradásához.

A Debreceni Állatkert részt vesz a Vörös Panda Hálózat (Red Panda Network) munkájában is, és támogatja céljait; e zászlóshajó faj megőrzését Nepálban és Indiában. A segítő szándékú látogatók és érdeklődők a kis pandák örökbefogadásával és emlékérmék vásárlásával támogathatják a vörös pandák fennmaradását.

 

Csaknem 7 milliárd forint támogatás a debreceni vállalkozásoknak

Neves zenészek tanítanak a Gitármánia Táborban

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek