Debrecen
2020-06-12

Köszönet azoknak akik segítettek a koronavírus elleni védekezésben

Köszönetet mondott Papp László Debrecen polgármestere és Koroknai Edit a Modem igazgatója azoknak, akik a koronavírus vészhelyzet ideje alatt önkéntes alapon varrták a textilmaszkokat a debrecenieknek.

A varrjunk maszkot összefogással! címmel példaértékű, széles körű együttműködésben alapuló kezdeményezés valósult meg, az elmúlt hetek, hónapok során Debrecenben. Március közepétől mintegy két hónap alatt önkéntesek és kultúrális intézmények, egyesületek, óvodák és bölcsődék dolgozói több mint 40 ezer többször használható, mosható textilmaszkot gyártottak a debrecenieknek.

A koronavírus vészhelyzet kihirdetését követően, a Modem munkatársai elképesztő gyorsasággal, 8 nap alatt megszervezték az összefogást, amely nélkül a vészhelyzet megfékezése Debrecenben nehezebb lett volna. 

"Debrecen élő jelmondata az Együtt vagyunk Debrecen. Különösen a veszélyhelyzet időszakában tapasztalhattuk meg, hogy milyen az összefogás ereje a városban: mindenki azonnal megtalálta, hogy mi az amivel segíteni tudta a koronavírus elleni védekezést. A több mint 200 önkéntes együttesen több mint 40 ezer textilmaszkot gyártott, ezeket a maszkokat juttattuk el a legveszélyeztetettebb korú debrecenieknek. Óriási segítség volt ez, különösen abban az időszakban, amikor mindenki igyekezett maszkokkal üzletelni és a város ezzel a segítséggel megtehette azt, hogy a saját kapacitásait felhasználva nem vásárolta, hanem előállította ezeket a többször használatos textilmaszkokat." - mondta el Papp László polgármester.

A veszélyhelyzet idején a város kultúrális intézményei összességében heti 10 ezer darab többször használható maszkot gyártottak. A segítők köre pedig hétről-hétre folyamatosan bővült. A vállalkozások is kivették a részüket a segítségnyújtásban, pénzbeli támogatással vagy a maszkgyártáshoz szükséges alapanyagokkal támogatták a kezdeményezést. Egy mosoda vállalta a maszkok tisztítását, vasalását, egy debreceni nyomdától pedig több száz kartondobozt kaptak a szervezők, melyben szállítani tudták az elkészült maszkokat. A felajánlásokból pedig közel két millió forint gyűlt össze, amit a varráshoz szükséges alapanyagok beszerzésére fordítottak. 

A debreceni önkormányzat is jelentős feladatot vállalt a szükséghelyzetben, ugyanis a járványhelyzet aktuális alakulásának függvényében ellátta intézményeit ( idősotthonokat, háziorvosokat, fogorvosokat, hajléktalanszállót) és több céget a szükséges védőfelszereléssel valamint fertőtlenítőszerekkel. Továbbá minden debreceni érettségiző is egy egyszer használatos szájmaszkot kapott.

Új természetpedagógiai képzés a MÉK-en

Neves zenészek tanítanak a Gitármánia Táborban

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek