Debrecen
2020-06-12

Helytörténeti kiállítás a Dobozikertben

A Méliusz Juhász Péter Könyvtár debreceni városrészeket bemutató kiállítás sorozatának következő helyszíne a Dobozikertben található. A "Dobozikert- Temető helyén Debrecen keleti lakótelepe" című virtuális helytörténeti kiállítás június 12-től látható az intézmény honlapján.

A Dobozikert tárlat a lakótelep kialakulásának történetét, az itt működő oktatási, kultúrális és szociális intézményeket mutatja be. Külön fejezetet készítettek a lakótelep helyén lévő egykori temetőről, ahová évszázadokon keresztül temették a város vezető egyéniségeit, többek között Méliusz Juhász Pétert vagy Fazekas Mihályt.

Építészeti kuriózum az itt található víztorony, amit a fővárosi Mélyépítő Tervező Vállalat tervezett, ahogy akkoriban szinte minden épületet, azonban a Dobozi-lakótelepi víztorony olyannyira nem lett a típusterv eredménye, hogy gyakorlatilag nincs még egy hasonló konstrukció az országban. 

A ma induló tárlat anyaga elsősorban a könyvtár helytörténeti gyűjteményéből került ki, de a könyvtár felhívására érkezett lakossági fotókból és dokumentumokból válogatott Czeglédiné dr. Lovas Enikő, a kiállítás kutató-szerkesztője.  

A virtuális tárlatot Kovács Péter DLA építészmérnök nyitotta meg, a megnyitón közreműködtek Papp Sándor és Balázs Gergely gitárművészek is. 

100.000 maszkot adományozott a Rotary Club Debrecen

Neves zenészek tanítanak a Gitármánia Táborban

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek