Café
2021-10-06

Az iszonyat balladáját adja elő a Pécsi Balett a Nemzeti Táncszínházban

Budapesten is előadja a 60 éves Pécsi Balett az először hat évtizede bemutatott Az iszonyat balladája című, Szokolay Sándor zeneművére készült ikonikus alkotást szerdán este a Nemzeti Táncszínházban.

A Pécsi Balett közleményében azt írták, Vincze Balázs művészeti vezető ötletére a darab teljesen új koncepció mentén, Zachár Lóránd koreográfiájábal készült az eredeti zenére. Felidézték: az előadást szeptember 17-én állították színpadra a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán, a produkció pedig óriási sikert aratott, s különösen nagy hatással volt azokra az egykori tagokra, akik maguk is táncoltak a hatvan évvel ezelőtti darabban. Közölték: Szokolay Sándor örök érvényű kompozíciója "hátborzongatóan erős hídként köti össze a múltat és a jelent". Hozzáfűzték: hatalom, elnyomás, szabadságvágy, remény - a négy megkerülhetetlen vezérszó irányította az új alkotó gondolatait is.    

A közlemény szerint Zachár friss koncepciója és táncnyelve, Kozarics Viktor jelmezei, a látvány és a zene harmonikus összjátéka alkotják meg Az iszonyat balladája 21. századi változatát. A művet a budapesti jubileumi est első részeként láthatják szerdán este hét órától a Nemzeti Táncszínház nagyszínpadán. A második részben a jubileum alkalmából készített, a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával készült Több mint balett című dokumentumfilm debütál Budapesten, mely megszólaltatja a jelen és a múlt meghatározó alakjait: táncművészeket, alkotókat, munkatársakat, vezetőket, alapító tagokat. A filmből megismerheti a közönség azokat a művészeket, akik nélkül ma a Pécsi Balett nem lenne az, ami, mellékszálként pedig öt fiatal táncos mindennapjait mutatja be az alkotás, az ő történetükön keresztül pedig nemcsak egy új darab elkészülésébe, hanem a balett világában bejárható különböző életutakba is betekintést nyerhet a közönség - írták a kommünikében.

Kihelyezett kuratóriumi ülések

Baán László: Méltó új otthonra talált a Szépművészeti Múzeum gipszmásolati gyűjteménye

MTI

Szerző
Hasonló cikkek