Café
2021-06-04

Életigen a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban

O. Horváth Sára Életigen című darabját mutatja be a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház a veszprémi Kiliti Krisztián rendezésében, akinek marosvásárhelyi rendező szakos egyetemi hallgatóként ez lesz a vizsgaelőadása - közölte pénteken az erdélyi színház.

Színpadra íródott, de valójában nem drámai helyzetekből épül fel O. Horváth Sára Életigen című darabja, amely a rendező szerint inkább forgatókönyvre emlékeztet, többsíkú, rengeteg témát érint. Közölte, hogy a zene is fontos eleme a produkciónak, amelyet kedden mutat be a Tamási Áron Színház társulata a Kamarateremben. Az előadás rendezője rendkívül izgalmasnak tartja ezt a szokatlan, epikus formát, amelyben inkább témák, mint helyzetek sorjáznak. Bár a szöveg meglehetősen komor témákat feszeget, az alkotók igyekeztek megtalálni a derűt a bemutatott sorsokban. Mindig van remény - üzenik, de csak akkor lehet túllendülni a nehézségeken, ha felvállaljuk és nem próbáljuk letagadni ezeket.

A nyolcvanas évek népszerű svéd zenekara, az ABBA slágerdalai foglalják keretbe a produkciót, amely a rendező szerint minden szempontból kísérleti előadásnak számít. Lesz benne éneklés és tánc, közös jelenetek és hosszú monológok, erős érzelmek és interjúszerű tárgyilagosság, magány és egymásra hangoltság. Ezenkívül fontos eleme a darabnak a hit, a szakralitás.

A dráma központi alakja Meryl Streep amerikai színésznő, az ő személyisége és a hozzá való viszonyulások alkotják egy jelentős részét a darabnak. Mindenki a saját sorsát éli, saját szólamát énekli, de egy átfogó szimfóniává szeretnék formálni az előadást, amely az élet legfontosabb kérdéseit foglalja magába. 

Megyénkben egy elképesztően erős gazdasági fordulat indult el

Győzelemmel hangol az EB-re a válogatott

MTI

Szerző
Hasonló cikkek