Café
2021-05-18

Debussy-operával folytatódik az OperaSzerda

Frédéric Chaslin zongorakíséretével csendülnek fel Debussy Pelléas és Mélisande című operájának részletei az OperaSzerda ingyenes közvetítéssorozatában.

Az Opera Facebook-oldalán és az Origón követhető mű címszerepeit Pasztircsák Polina és Haja Zsolt énekli, közreműködik Kovács István (Golaud), Fried Péter (Arkel), Köpeczi Sándor (Egy orvos) és Karácsonyi Anna (A kis Yniold). Az est játékmestere Harangi Mária, a műsort Mona Dániel vezeti.

Debussy darabjának vezényletére az Opera eredetileg Frédéric Chaslin francia karmestert kérte fel, aki elvállalta, hogy a jelenlegi körülmények közt a keresztmetszet zongorakíséretében is közreműködik - közölte a dalszínház kedden az MTI-vel.

A párizsi Konzervatóriumban és a salzburgi Mozarteumban végzett karmester zongoraművészként és zeneszerzőként is elismert. Dolgozott Daniel Barenboim és Pierre Boulez asszisztenseként az Orchestre de Paris-nál és az Ensemble Intercontemporainnél, a Bayreuthi Ünnepi Játékokon, később a Roueni Operában, a Mannheimi Nemzeti Színházban, valamint két ízben a Jeruzsálemi Szimfonikus Zenekarnál töltött be zeneigazgatói posztot. Opera- és koncertkarmesterként a legrangosabb intézmények gyakori vendége Japántól az Egyesült Államokig, a Bécsi Állami Operaházban csaknem 200 előadást vezényelt. A karmester budapesti vendéglátásában a Magyar Állami Operaház partnere a Francia Intézet.

Az opera szövegkönyvének alapja a későbbi Nobel-díjas drámaíró, Maurice Maeterlinck azonos című szimbolista színdarabja, amelyen Debussy csupán néhány kisebb változtatást hajtott végre. A cselekmény Trisztán és Izolda történetére emlékeztetheti a nézőt, mivel itt is egy idősebb férfi áll két fiatal közé, akik életükkel fizetnek szerelmükért. A valós cselekményt szinte teljesen nélkülöző darab álom és valóság határmezsgyéjén játszódik, Debussy érdeklődését azonban éppen ez keltette fel.

Támogatják a magyar startupok amerikai piacra lépését

Nem várható csődhullám a moratórium feloldását követően

MTI

Szerző
Hasonló cikkek