Café
2021-05-04

Egyik kattint, másik kattant - Burai Árpi és Varga Tamás együtt

Fictures címmel jelent meg két debreceni alkotó, Varga Tamás és Burai Árpád közös albuma.

A 19 ún. nedves kollódiumos eljárással készült fotó és a hozzájuk tartozó szövegek valóság és képzelet határára kalauzolják el a befogadót, hogy aztán elmossák ezt a választóvonalat és egy elképzelt valóságot hozzanak létre. Burai Árpád jegyzi a hol abszurd, hol megmosolyogtató történeteket, amelyek szorosan kapcsolódnak Varga Tamás archaikus eljárással készült felvételeihez. A kötethez Áfra János írt előszót.

A Burai Árpád groteszk-mágikus prózáinak és Varga Tamás archaikus fotóeljárással készült képeinek párbeszédén alapuló sorozat izgalmas kihívás elé állítja a befogadót. Ha valaki gyanútlanul bizarr események dokumentarista igényű feldolgozásaként közelít ezekhez a munkákhoz, az döbbenten veszi majd tudomásul, hogy a fotókon ártatlannak tűnő, a történetekben azonban többnyire antihősként megjelenő alakok orgiákat szerveztek, gyilkoltak, beleszerettek egy épületbe, földönkívüliekkel találkoztak, visszaemlékeztek előző életükre, akaratlanul vallásalapítókká váltak, testi valójukban a másvilágra transzcendáltak vagy éppen nyomtalanul eltűntek a föld színéről. A botrányos és paranormális jelenségek mint a közösségi média által fenntartott figyelemgépezet közkedvelt jelenségei szolgáltattak mintát ezekhez a bizarr történetekhez, amelyek a fotók és a kapcsolódó képaláírások felől is megerősítést nyernek.” (részlet Áfra János előszavából)

A sokat hangoztatott „valóságábrázolás” a média bizonytalan kifejezései közé tartozik. A különböző sajtóorgánumokban megjelenő képek a befogadóval együtt hoznak létre egyfajta alternatív valóságot, amelynek kérdéses a hitelessége. A könyvben különleges emberek láthatók, mellettük életük fontos eseményei szöveges formában. Emberábrázolás és képaláírás. A kép, a szöveg és a befogadó háromszögéből születik meg egy sajátos valóság, amely lehet, hogy igazi, de az is lehet, hogy nem az. Az anyagi világhoz erősen köthető, archaikus technika (nedves kollódiumos és zselatinos száraz lemezekre készültek a felvételek) a jelen, a valóságos, a megtörténtség érzését erősíti.” (Varga Tamás)

 

 

A fotóalbum digitálisan és fizikai formátumban is elérhető, utóbbi a vargatoti@gmail.com e-mail-címen keresztül szerezhető be.

Ismét fizetni kell az utazásért a diákoknak a DKV járatain

Folytatódik a debreceni Pesti utca nagyfelületű útjavítása

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek