Café
2021-04-03

Tojásfestés hagymahéjjal

A reklámok és a boltok polcai az ünnepekhez közeledve ontják a színesebbnél színesebb és kreatívabb húsvéti dekorációkat. Könnyű elveszni a glitterek, csillámok és műanyagok forgatagában. Nincs ez másképp a húsvéti tojás esetében sem. Matricák, ezerszínű bolti tojásfestékek… ki tudja, mi van benne? Én mindig is a kevesebb néha több elvet vallottam e téren, és apróbb változtatásokkal évről évre ugyanúgy készítem el a húsvéti tojásokat, ragaszkodva az otthonról hozott hagyományokhoz.

A természetes tojásszínezékek közé tartozik a vöröshagyma külső levele, amellyel gyönyörű barnára színezhetjük tojásainkat. Más természetes színező és festő növények is rendelkezésünkre állnak, mint pl. a lilahagyma, vöröskáposzta, cékla, kurkuma stb. Ezekkel is kísérleteztem már, kicsit rusztikusabb eredményeket kaptam. Nem egységesen színez, de ezen tojgliknak is megvan a bájos hangulata. 

Hogyan is lássunk neki a vöröshagymás változatnak?

  1. Érdemes a hagyma külső burokleveleinek gyűjtését minél hamarabb elkezdeni, hiszen minél nagyobb mennyiséget használunk fel belőle, annál mélyebb vörös színt érünk el a festőlevünkkel. Én általában körülbelül egy átlagos méretű zacskónyi adagot szoktam felhasználni.

2. A kilyukadt, kiszakadt harisnyáink még egyszer új életet nyerhetnek! Nézzünk szét a zoknis fiókban, hátha találunk egyet. A harisnyák segítenek a mintákat jó erősen rászorítani a tojásra. Ezekből készítsünk elő 10 x10 cm-es darabokat.

3. Közvetlenül a festés előtt jön a számomra legkedvesebb rész, a növénygyűjtő „körút”. Természetesen elég a kertben vagy az udvaron is szétnézni, de külön hétvégi programot is jelenthet a különféle különleges növényi levelek begyűjtése. Gyerekek és felnőttek egyaránt szokták élvezni. Ha nem érezzük biztosnak a növényismeretünket, akkor vigyünk magunkkal növényhatározó zsebkönyvet, vagy akár applikációt is használhatunk. (Az én kedvencem a PlantNet app, de biztosan van sok másféle is.) Egy biztos: a pitypang, a lóhere, a rózsa és a zeller levelével nem lőhetünk mellé.

4. Mielőtt a leveleket a (megtisztított) tojásra helyezzük, mártsuk meg vízben a jobb tapadás érdekében, majd rendezzük el pofásan őket. Ezután a tojásokat csomagoljuk az előre kiszabott harisnyanadrágba, és madzaggal jó szorosan kössük meg az anyag végét!

5. Egy fazék alját töltsük meg a hagymahéjjal, és erre a fészekre óvatosan helyezzük rá a tojásokat, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy a tojásokat ellepje. Egy órán át főzzük, majd hagyjuk kihűlni.

6. A tojásokat ezután bontsuk ki a harisnyából, tisztítsuk meg őket; és némi szalonnabőrkével gyönyörű fényt adhatunk nekik.

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk mindenkinek!

Forrás: futureofdebrecen

Inkább a leszokás

Tóth Krisztián ezüstérmes

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek