Café
2021-03-22

Kocsis Zoltán emlékére készítettek programsorozatot

Május 30-án Kocsis Zoltán (1952-2016) születésnapján indítják útjára A magyar klasszikus zene napja elnevezésű programsorozatot.

A Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója, Kocsis Zoltán öt éve hunyt el, aki kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas művész volt. Születésének évfordulója alkalmából hozta létre A magyar klasszikus zene napja elnevezésű programsorozatot a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok. Céljuk, hogy az országban minél több helyen szólaljon meg magyar klasszikus zene, emellett pedig szeretnék bemutatni a hazai klasszikus zene ifjú nemzedékét is. Ezért is kérték fel a szervezők az ország zenekarait és zeneiskoláit a részvételre. A járványhelyzetre való tekintettel online közvetítik majd május 30-án az elkészült előadásokat. 

Eddig húsz zeneiskola és több elismert együttes jelezte részvételi szándékát. Kocsis Zoltán születésnapján lépnek fel a Budapesti Fesztiválzenekar és a Liszt Ferenc Kamarazenekar mellett a Győri Filharmonikusok, a Pannon Filharmonikusok, a Miskolci Szimfonikus Zenekar, a székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar muzsikusai és együttesei. A záró koncertet a Nemzeti Filharmonikus Zenekar adja a Zeneakadémia Nagytermében, Madaras Gergely vezényletével.

"Az ő tehetségének, kíméletlen maximalizmusának gyümölcse ez a minőség. Emléke pedig arra kötelez bennünket, hogy bemutassuk, a magyar klasszikus zene és a magyar zenei tehetség valódi zenei nagyhatalommá teszi Magyarországot" - Herboly Domonkos

Budapest Central European Fashion Week

Újabb vakcinákat engedélyeztek Magyarországon

Szabó Eszter

Szerző
Hasonló cikkek