Café
2021-02-27

A kulturális 3+2 mai vendége, Tőzsér József egyetemi tanár

Sorozatunkban öt kedvenc kulturális élményéről kérdezem vendégeimet. A könyv, film és zene mindenkinél kötelező. Két műfaj viszont szabadon választható. Lehet az színház, tánc, képzőművészet, vlog, blog, építészet vagy street food.

A kulturális 3+2 mai vendége, Tőzsér József egyetemi tanár, az Android zenekar billentyűse zeneszerző-szövegíró.

 

Film: Michelangelo Antonioni - Nagyítás (1966). Ezt a filmet először még kamaszkoromban láttam a tévében, fekete-fehérben. A mai napig emlékszem arra a feszültségre, amit teremteni tudott, miközben triviális jelenetek játszódnak le, mégis a kameramozgás, a fák susogása a szélben drámai hatást közvetít. A két főszereplő, David Hemmings és Vanessa Redgrave óriásit alakít benne. Nemrég újra megnéztem, és az idő egyáltalán nem fogott ezen az alkotáson, ma is friss és aktuális. Különlegessége a koncertjelenet, ahol a Yarbirds koncereten többek között Jimmy Page, a Led Zeppelin későbbi ikonikus gitárosa játszik.  

Koncert: Neal Morse Band & Mike Portnoy, The Great Adventure lemezbemutató koncert (2019). Neal Morse munkásságát csak nemrég fedeztem fel, és számomra igazi reveláció volt hogy valójában mindig is ilyen zenét szerettem volna hallani, írni, játszani. Élőben ezen a koncerten hallottam játszani, kiváló zenészekkel együtt. A koncert Brno-ban volt, sajnos Magyarországra az ilyen zenét játszó csapatok – megfelelő érdeklódés hiányában – többnyire nem jönnek. A több mint két órányi, tökéletes hangosítású zene maximálisan megérte az utazást. Ami még nagyon szembetűnő volt, az a közönség rendkívül kultúrált viselkedése. Egészen a színpad közelében voltunk, állóhelyen, hátunk mögé egy tolószékes fiú került. Erre mindenki félrehúzódott előle hogy jól láthassa a műsort.  

Kiállítás: Doloris’ Meta Maze (Tilburg).  Ez az egészen különleges kiállítás 2019 decemberében, teljesen véletlenül fedeztünk fel. Tilburg-be egy másik Neal Morse formációt (Flying Colors) mentünk megnézni, maga a koncert korrekt volt, de felejthető. A Doloris meta-labirintust valamikor az év nyarán alakították ki.  A labirintus több mint 2000 m2, többszintes, és 40 „tapasztaló” szobából áll. A berlini Peristal Singum inspirálta a kialakítását, melyet azóta már sajnos véglegesen bezártak. A meta-labirintus valójában egy óriási művészeti alkotás, mely nem csak a szemünön keresztül érzékelhető, mindent meg lehet fogni, tapogatni, körbejárni. A labirintusba semmilyen eszköz (óra, telefon, stb) nem vihető be, beszélni sem szabad, csak az érzékelésre koncentrálni. Én kb. Egy órát töltöttem bent és az élmény az egy életre szóló volt.    

Zene: SBB3. A lengyel Silesian Blues Band 3. Lemeze számomra meghatározó jelentőségű volt, bár a lemez megismerése előtti koncert is az egyik legjobb élményem. Szerintem a 3. lemezük lett a legjobb, ha nem lengyel zenekar készítette volna, akkor valószínűleg sokkal ismertebbek lennének. A lemezen egyébként összesen 3 szám van, és bár nehezen visel(t)em a lengyel (vagy cseh, német) nyelven énekelt rockzenéket, ebben az anyagban számomra ez egyáltalán nem volt zavaró (sőt).  

Könyv: Jaroslav Hasek Svejk csodálatos kalandjai. Talán ebben a kategóriában volt a legnehezebb a választásom. Végül azért választottam ezt a művet, mert egyrészt több mint egy órányi zene-szöveg megírására inspirált, másrészt akárhányszor a kezembe veszem, mindig felfedezek benne valami újdonságot. A 100 éve „megrajzolt” karakter ábrázolások ma is abszolút aktuálisak.

Detroit Stories címmel megjelent és végig is hallgatható Alice Cooper új stúdióalbuma

Lovasi András és Kispál András újra együtt zenél

Váradi Ferenc

Szerző
Hasonló cikkek