Café
2021-01-30

A kulturális 3+2 mai vendége, Puskás István alpolgármester

Sorozatunkban öt kedvenc kulturális élményéről kérdezem vendégeimet. A könyv, film és zene mindenkinél kötelező. Két műfaj viszont szabadon választható. Lehet az színház, tánc, képzőművészet, vlog, blog, építészet vagy street food.

A kulturális 3+2 mai vendége, Puskás István  városunk kulturális területért felelős alpolgármestere.

 

 

Zene: Solar Fields: Random Friday
Mióta 2012-ben megjelent, ki sem szakad az autó CD-lejátszójából, hűséges társam hosszú utazásokon, különösen az éjszakai sztrádán kedves partner. De a lassan tíz év sok-sok helyzetében szolgált háttérzeneként, nagy beszélgetések, lázas munka kísérője. Nem csak a mindennapok részévé vált, de belém ívódott, nem egyszeűen örökzöld, hanem egyszerűen egy darab belőlem.
 
Könyv: Ayn Rand: Ősforrás 
Egy több mint hetvenéves regény, ami csak 2018 óta elérhető magyarul. Az írónőtől korábban már olvastam a Veszett világot, most jutottam idáig. Ez(ek) a könyv(ek) ott van(nak) minden Szilikon-völgyi techguru és minden Wall Street-i bróker polcán, mi, külföldiek általuk érthetjük meg, ha már meg nem élhetjük, azt a rejtélyes valamit, amit Amerikának nevezünk. Ha elolvastuk, a Dallast is más szemmel nézzük, de jobban eligazodunk a napi hírekben is, és sok ismerőst szerzünk Donald Trumptól Mark Zuckenbergen át Elon Muskig.
 
Film: Sodrásban
Gaál István 1964-es filmje egy letűnt világ, sőt letűnt világok dokumentuma. De nem csak a ma már nem létező magyar falvak, a komolyan vett, csalfa remények és hitek, a fiatal testek, rajongások és indulatok fájdalmasan szép memenentójakénti él emlékezetemben, hanem költői képeivel is. Az alkonyban csillámló Tisza az egyik legszebb tájkép, ami valaha is celluloidra készült. Van debreceni vonatkozása is, hogy mi, azt derítsék ki, miközben megnézik. 
 
Képzőművészet: Velencei Biennálé
A 2020-as Képzőművészeti Biennálé is a világjárvány egyik áldozata, elvileg idén az építészeti seregszemle megtartásra kerül, de hogy eljutok-e, ki tudja. Aki nem járt még ott, épp csak el tudja képzelni azt a vizuális és kulturális sokkot, amit kap az ember, miközben bejárja a kortárs művészet legizgalmasabb eredményeit felvonultató mustrát, és mindezt ráadásul Velence kulisszáiban közszemlére téve, gyakran kis sikátorokba rejtve. A legjobb alkalom arra, hogy találkozhassunk a világ épített és vizuális kultúrájának sokszínűségével; nem szükséges végigjárni a metropoliszok nagy múzeumait, galériáit, mert tőlünk pont ezer kilométerre (autóval 8-9 óra) egy helyre gyűjtik nekünk a művészet legjavát. Ahol ráadásul igazán büszkén lehetünk magyarok, hisz sokak szerint a legszebb nemzeti kiállítóhely a több mint százéves magyar pavilon. 
 
Koncert: Sofar Marathon - Sofar Debrecen's Listening Room
Míg a fenti sorokat írom, a Sofar Debrecen online koncertje szól a fülesben. A karanténkoncert-formátum egyszerre szomorú és szép hozadéka a tavalyi évnek. Bár sokkal jobb volna a Sofar intim közelségében, élőben hallgatni zenét, de így most kicsit olyan, mintha a mi nappalinkban adna épp koncertet Ohnody/O'Sullivan. A Sofar mint mindig, most is a körülöttünk termő legfrissebb, legfiatalabb és legminőségibb zenét kínálja. 
 

Forgalomba állt a DVSC villamos

Most sincs ötös

Váradi Ferenc

Szerző
Hasonló cikkek