Café
2021-01-29

A kulturális 3+2 mai vendége, Csorba Lóci

Sorozatunkban öt kedvenc kulturális élményéről kérdezem vendégeimet. A könyv, film és zene mindenkinél kötelező. Két műfaj viszont szabadon választható. Lehet az színház, tánc, képzőművészet, vlog, blog, építészet vagy street fodd.

A kulturális 3+2 mai vendége, Csorba Lóránt a Lóci játszik zenekar fronembere. 

 

KÖNYV. Varró Dániel: A szomjas troll. Varró Danit olvasni mindig mágikus dolog. Olyan a fogalmazásmódja, hogy legszívesebben kisgyerekké változna az ember, és odabújna a sorokhoz, mert biztonságban érzi magát. E legutóbbi kötet négy viking mesét mond el, ráadásul az utolsó a kilencvenes években népszerű "kaland, játék, kockázat" formátumban íródott, így a korombeli olvasók számára még a nosztalgiafaktor sem elhanyagolható.

 

FILM. Isten városa (r.: Fernando Meirelles). A kortárs brazil filmművészet talán legismertebb darabja. Portugál irodalom és filmtörténet szakos bölcsész-zenészként ebben találtam meg az ideális metszetet: sodró lendületű, egyedi látásmódú felnövéstörténet, jó sztorikkal, jó zenékkel, két-három felejthetetlen jelenettel, és természetesen a kegyetlen őszinteséggel ábrázolt riói valóság.

 

ZENE. Carson Coma: Lesz, ami lesz. Rég tetszett ennyire új magyar lemez. Izgalmas dalszerkezetek, találó sorok, kötéltánc az irónia és az őszinteség között. Örülök, hogy a zenekar úgy tűnik levetkezte a hatvanas évekbeli hangzásvilág felesleges kliséit, és csak azt őrizte meg belőle, ami tényleg hasznos a saját "sound" kialakításában. Egy nagy negatívuma van a korongnak: a lemez fele borzasztó rosszul szól sajnos. De várom a remastered kiadást! :)

 

SOROZAT. Jóbarátok. Tudom, sokan képtelenek elviselni, de én minden alkalommal olyan jól szórakozok a hat new yorki jóbarát kalandjain, hogy ide menekülök, ha a valóság túl goromba. És bennük sosem kell csalódnom.

 

KONCERT. Vulfpeck: Live at Madison Square Garden. A hetvenes évek hangzásvilágába és ruháiba bújt amerikai együttes olyan energikus koncertet adott 2019-ben, hogy nagy mázlista volt mindenki, aki jegyet váltott rá. Szerencsére a youtube közönsége számára is elérhető a felvétel, ami képileg is izgalmas: egy extra zenekari tagként végig a színpadon állunk mi is, és vágás nélkül követhetjük végig a tényleg lehengerlő erejű, lenyűgöző egyéni teljesítményekkel tűzdelt, végtelenül szellemes koncertet.

Japánba exportálják a szatmári szilvalekvárt

Alakul a Dóczy utcai SportCampus

Váradi Ferenc

Szerző
Hasonló cikkek