Café
2020-12-27

A kulturális 3+2 mai vendége: Bereményi Géza író

Sorozatunkban öt kedvenc kulturális élményéről kérdezem vendégeimet. A könyv, film és zene mindenkinél kötelező. Két műfaj viszont szabadon választható. Lehet az színház, tánc, képzőművészet, vlog, blog, építészet vagy street fodd.

A kulturális 3+2 mai vendége, Bereményi Géza író.

 

KÖNYV: Móricz Zsigmond naplói (bármelyik kötet, mert külön-külön is kapható). Bárhol felüthető bármelyik kötet, amiben napról-napra megörökített események, benyomások hemzsegnek. A nagy író szorgalmasan feljegyzett mindent, még vonaton is, hajón is, utazás közben. Zsiga bácsi grafomán volt. Felírta a kor falára a hallott párbeszédeket és mind a meglesett embereket. Ceruzája állandóan mozgott, és a tűnékeny pillanatokat úgy emelte öröklétbe, hogy azok mind-mind isteni felügyelet és szándék alattinak bizonyultak és jelentőssé változtak. Eltűnt perceket, évtizedeket, embereket örökített meg és tett jelentőssé. És még önnön személyéről, hirtelen benyomásairól is úgy írt, hogy azok öröklétet kaptak. Egy nagy író korrajza, önportréja. Hatalmas utazás egy gazdag világba. Útikaland.

 

FILM: A Brexit című angol film (HBOGO). Elképesztő útikaland ez is, dokumentumnak álcázott dráma, amiben ma is élő közéleti személyek a saját valódi nevükön szerepelnek, bár kitűnő színészek alakítják őket. Belőle megtudjuk, hogyan lesz egy kósza politikai ötletből nagy nemzeti szándék, egyetlen bajkeverő személy hogyan válik egy korszak hősévé Európában. Ijesztő film a korunkbeli Európáról. Egyszerre szédítő, pitiáner és nagyszabású. Felemel és lesújt. Nem hagy nyugodni. 

 

ZENE: Nekem Handel, Handel és megint csak Handel.

 

FOTÓ: Kardos Sándor fotókiállítása: A bomlás virágai a Műcsarnokban. Elromlott vagy szándékosan elrontott fényképekből álló fotográfiai gyűjtemény, több száz darab. A járványhelyzet miatt online nézhető meg: 

http://mucsarnok.hu/panoramafoto/bomlas_viragai/

https://www.youtube.com/watch?fbclid=IwAR1bVWQsYTtzK3c2hZMGzxmYtr7YIlJI6fj5QohcYh83SvL7-1DU-T1IxOY&v=EQIjxwqU1UE&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=qOtB_rOa_lk&t=8s



TV-SOROZAT: A korona c. angol sorozat, ami az angol királyi család ma is élő tagjairól szól. Négy tízrészes évad, de ezzel még nincs vége, mert készül a folytatás. Olyan pontos és tipikus portrésorozat, hogy a dokumentatív hűsége mellett még egy kritikai realista családregény is, és mintegy mellesleg a 20. század máig tartó és úgy tűnik, a jövőbe is elhúzódó rajza. Ez is szédítő és úgy látszik, én mostanában anglomán lettem.

Ingatlan.com: hullámvasútra került a lakáspiac 2020-ban

Koronavírus - Megkezdődik az oltás az EU valamennyi tagországában vasárnap

Váradi Ferenc

Szerző
Hasonló cikkek