Café
2020-12-25

A Digitális Irodalmi Akadémia új tagjai

A Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) tagjává választották Bereményi Géza író-filmrendezőt, Csaplár Vilmos írót, Kukorelly Endre írót, költőt és Tóth Krisztina írót, költőt – közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum.

2020-ban a járványügyi korlátozások miatt nem tarthatta meg éves tagválasztó gyűlését a DIA, ezért a tagok e-mailben, valamint levélben döntöttek az új tagok felvételéről. A tegnap befejeződött, háromfordulós szavazási folyamat eredményeként a DIA tagja lett Bereményi Géza író, filmrendező (mint a Nemzet Művésze), továbbá Csaplár Vilmos író, Kukorelly Endre író, költő és Tóth Krisztina költő, író. A testület tagjainak száma így ismét 36 főre emelkedett.

 A Digitális Irodalmi Akadémia testülete maximálisan 40 fő lehet.

Az alapszabály szerint a posztumusz DIA-tagokat a tagság választja meg a PIM főigazgatójának javaslatára. Amióta vannak posztumusz tagjai az Akadémiának, ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a mindenkori főigazgató előterjeszt egy nevet, és a tagság egyszerű feles többséggel megválasztja vagy elutasítja az éves közgyűlésen. A DIA posztumusz tagjává választották a nemrég elhunyt Szőcs Géza költőt, írót. A posztumusz tagok sorába lép az elmúlt évtizedek meghatározó alkotói közül Balassa Péter esztéta, irodalomtörténész; Bakucz József költő, Géher István költő, irodalomtörténész; Gombos Gyula irodalomtörténész, Kosztolányi Dezsőné Harmos Ilona író, Kristóf Ágota (Agota Kristof) író, Oláh János költő, szerkesztő és Simonyi Imre költő.

Felmérés: a németek csaknem kétharmada beoltatná magát

Megérkezett a koronavírus elleni vakcina Magyarországra

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek