Café
2020-12-23

A kulturális 3+2 mai vendége: Bacher Balázs művészeti manager.

Sorozatunkban öt kedvenc kulturális élményéről kérdezem vendégeimet. A könyv, film és zene mindenkinél kötelező. Két műfaj viszont szabadon választható. Lehet az színház, tánc, képzőművészet, vlog, blog, építészet vagy street fodd.

A kulturális 3+2 mai vendége: Bacher Balázs művészeti manager.

KÖNYV: Látszatra könnyű ez a feladat ám rögtön a könyvnél leblokkoltam.   Végül is úgy döntöttem debreceni szerzőt választok. Miért? Hihetetlennek hangzik de csak most szeptemberben, negyvenkilenc évesen  töltöttem el több napot  Debrecenben. Ugyanakkor számos remek kollégám, barátom van aki ott született, ott él. Mentségemre legyen bő másfél évtizedet külföldön éltem.  Szóval könyv. Tarr Sándor  Szürke galamb című bűnregényét választom. Több helyütt írják, ehhez hasonló a magyar irodalomban eddig nem született.  Tar Sándor kisvárosában: rafinált és nagyon egyszerű gyilkosságok, rejtélyes alvilági figurák érthetetlen párbeszédei, agyonhajszolt durva rendőrök önkényeskedései, egy titokzatos megfigyelő kényszeres diktafonozása, a város fölött hibbant galambok kóvályognak - és félelem, agresszió mindenütt. Az erősebb győz, a gyengébb elpusztul. A könyv 1996-ban jelent meg és semmit sem veszített az aktualitásából.   

FILM: A John Malkovich menet. Közel 15 évet életem Amerikában és tanúsíthatom, hogy Malkovich egy hihetetlen legenda. Számomra Ő több mint színész, egy nagyszerű gondolkodó is.  Magát a filmet például még a bemutató előtt emígy spoilerezte.  A John Malkovich menet azt próbálja bemutatni, hogy mi is a színjátszás. A színjátszás egy varázslat, ami ajtót nyit valaki másnak a fejébe, így – még ha csak néhány percre is – de kimenekülhetsz a saját fejedből. Ilyenkor érdekes, gyönyörű és erotikus még a legközönségesebb dolog is. De a film nem csak ennyiről szól, van itt még egy fontos dolog: manapság az életünk egyre virtuálisabb! A bánatot és az örömöt nem is a saját életünkben éljük meg, hanem celebek bánatát és celebek örömét éljük meg sajátunkként. Ez viszont már a művészet vége, mert ebben nincs végszó.

ZENE: Maria Laforet  A francia énekesnő Viens Viens című dalát a világon mindenütt ismerik, ám kevesen tudják, hogy valójában Ő énekli. Talán színésznőként ismertebb is volt. Bevallom viszolyogtam a francia daloktól ám Maria Laforet  felnyitotta a szemem. Vallom,  hogy a legtöbb érzelem , szenvedély pont ezekben a dalokban van.

KÉPZŐMŰVÉSZET: E témakörben Andy Warhol  munkássága jelenti a legnagyobb élményt. Az időutazó kereskedelmi művész! Érdemes lenne Warhol gondolatit rendszerezni és rádöbbennék, hogy Ő már a hatvanas években nagy totálban látta napjainkat. Vagy ráérzett vagy zseni vagy tényleg időutazó.  

VLOG: A másik szabadon választható kulturális műfajom a vlog. Itt nem emelnék ki senkit lévén nagyon sokan vannak. Igaz elsősorban külföldi vloggerek munkáit nézem, de örömömre szolgál, hogy már hazánkban is van néhány eredeti ötlet. Az internetes tartalomgyártás részben elpusztította a hagyományos televíziózást, ám létrehozott egy izgalmas, hiteles kreatív gondolkodást. .  

Brexit - Januártól változnak a brit állampolgárok Magyarországra utazásának feltételei

Győzött a DEAC kosárlabda csapata

Váradi Ferenc

Szerző
Hasonló cikkek