Café
2020-11-12

Már online is "mehetünk" színházba

A járványügyi intézkedések nem csak a vendéglátóhelyeket és éttermeket kényszerítették átállásra, hanem a kulturális terület legtöbb ágát is.

A szórakoztatóipar helyzetéről már sokat lehetett olvasni, mi is beszámoltunk, de arról kevésbé esett eddig szó, hogy az egyik leginnovatívabb fejlődést a színházi élet vezette be. Olyan platformok jöttek létre, ami már nem pusztán az ingyenes tartalomszolgáltatásról szól, hanem úgy tűnik, jó alternatívát hozhat majd a bevételszerzésre például az ilyen vészterhes napokban is. A formátum elfogadtatása még gyerekcipőben jár itthon (hiszen fizetni kell érte), de ígéretes és jó ötlet. 

Az elmúlt hónapokban két platform is alakult az előadások közvetítésére. Az eSzínház szeptembertől kínál a felületén élő, illetve rögzített produkciókat olyan társulatok előadásában, mint az Örkény Színház, a szombathelyi Weöres Sándor Színház, Vígszínház, Radnóti Színház, Stúdió K Színház, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház, a Forte Társulat, a Kecskeméti Katona József Színház, a székesfehérvári Vörösmarty Színház és a veszprémi Petőfi Színház. Külön érdekesség, hogy a Szépművészeti Múzeum összművészeti performansza, a Textúra is erről a felületről érhető el. 

Új kezdeményezésként novembertől élőben streamel a SzínházTV. Itt a legmodernebb technológiával közvetítik az előadásokat (november 12-én a Jurányi Ház Egy őrült naplója című darabjával indult): a felvételek hat kamerával 4K Ultra HD minőségben zajlanak, így a néző a saját kanapéjáról a legmagasabb minőségben élheti át az előadás élményét. A színházkedvelők jelenleg az Orlai Produkciós Iroda, a Katona József Színház, a Játékszín és a Centrál Színház darabjaira válthatnak jegyet, várhatóan bővül majd a kínálat. Az Orlai Produkciós Iroda több előadását is streameli a platform. Az ide látogatóknak exkluzív tartalmakkal is készülnek, Kovács Patrícia a háziasszonya a csatornának, kulisszatitkokkal, beszélgetésekkel várja az érdeklődőket az előadás előtt és a szünetben. 

Mindkét platform jelen körülményeket nézve igen baráti áron kínálja az előadásokra szóló online jegyeket, az eSzínháznál van lehetőség támogatói jegyet is vásárolni.

Hiánypótló felületek, és biztos, hogy van létjogosultságuk, akár még a koronavírus járvány után is.

(Fotó: Katona József Színház-A mi osztályunk c. előadás)

Bezárnak a Debreceni Egyetem kollégiumai

Elítélték a Hajdúnánás külterületén halálos balesetet okozó sofőrt

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek