Café
2020-11-04

Presser könyv

Egyedülálló Presser-önéletrajz jelenik meg hamarosan, amiről akár már most állíthatjuk: az év könyvszenzációja.

Presser Gábor elérkezettnek látta az időt, hogy elmondja, ő hogyan élte meg a „Presser-sztorit”. A személyes hangú életrajzi könyvből most új megvilágításba kerülnek egy legendás korszak ismert (és ismeretlen) történetei, beleshetünk a stúdiók, a Vígszínház kulisszái mögé, és olvashatunk a „barátok és ellenségek” közt, munkával eltöltött több mint 50 évről.

A történetek mellett az LGT- és a Presser-archívum eddig ismeretlen bugyrai is feltárultak, így a kötet lehetséges képanyaga (fényképek, dokumentumok, táviratok, dalvázlatok, szerződések, feljegyzések) is megerősítette a készítőket abban, hogy Presser Gábor életrajzát nem lehet egy kötetben kiadni. A novemberben érkező első könyv folytatása a tervek szerint egy évvel később, 2021 őszén lát napvilágot. A  Presser könyve 1. -ben térben és időben is jól elkülöníthető események köré csoportosítva rajzolja majd meg egy páratlan karrier különleges ívét: a sportról, a konzis időkről, az első dalokról, az Omega és az LGT külföldi turnéiról is olvashatunk, de a kor zenei életének pezsgésébe, a mindennapok küzdelmeibe is belemerülhet az olvasó.

Részlet a könyvből.

"Barta nagyon jó tempót fogott, jó volt beszállni mellé. Tíz percig biztos nyomtuk, szépen kitisztult a kíséret.

– Csinálsz hozzá valami szöveget?

– Valamiért olyan ez, mint valami tabáni bulinóta.

– Ja! Sima rock and roll séma – hunyorított a füst mögött. Volt egy nagyon hatásos hunyorítása.

Megint nekiestünk. A Tabánra utaló szöveg ötlete piszkált nagyon, a harmadik, negyedik körben már meg is volt az első pár sor, ismételgettem: Gyeregyerekia hegyoldalba, nekedjátszikottegy rakendról banda, gyeregyere, gyere úgy várunk rád!

– Ez az!

Pihegtünk egyet, a „gyerekia” eléggé munkás darab a zongorán – Tomi megmutatta gitáron, lassan a bevezető futamot, zongorán nem olyan nehéz – akkoriban azt a futamot bal kézzel is úgy játszottam, mint jobbal –, és nyomtuk újabb tíz percig a húzós tempójú, most már majdnem dalt."

Országos tisztifőorvos: exponenciálisan nő a fertőzöttek száma

Krakkóban szobrot állítottak Teleki Pálnak

Váradi Ferenc

Szerző
Hasonló cikkek