Blog
2024-05-11

Zsarolóvírusok

A zsarolóvírusok (ransomware) olyan kártékony szoftverek, amelyek titkosítják az áldozatok fájljait vagy zárolják a hozzáférést az eszközökhöz, majd váltságdíjat követelnek az adatok visszaállításáért vagy a hozzáférés helyreállításáért. Ezek a támadások egyre gyakoribbak és célzottabbak, komoly veszélyt jelentve egyénekre és szervezetekre egyaránt.

Hogyan Működnek a Zsarolóvírusok?

 1. Behatolás: A zsarolóvírus általában phishing e-maileken, rosszindulatú weboldalakon keresztül, vagy kihasználva a szoftverek biztonsági réseit jut be a rendszerbe.
 2. Titkosítás: A zsarolóvírus titkosítja az áldozat fájljait – dokumentumokat, képeket, adatbázisokat – így azokat az áldozat már nem tudja megnyitni vagy használni.
 3. Váltságdíj követelés: Az áldozat egy váltságdíjat követelő üzenetet kap, amely általában Bitcoinnal vagy más digitális valutával történő fizetésre szólít fel az adatok visszafejtési kulcsának cseréjében.

Megelőzés és Védekezés

 • Biztonsági mentés: Rendszeres biztonsági mentések készítése kritikus fontosságú, hogy a támadás esetén vissza lehessen állítani az adatokat anélkül, hogy fizetni kellene a váltságdíjat.
 • Frissítések: Tartsd naprakészen az operációs rendszert és minden szoftvert a legújabb biztonsági frissítésekkel.
 • Biztonsági szoftverek: Használj megbízható vírusirtó és malware-ellenes szoftvereket, amelyek felismerhetik és megakadályozhatják a zsarolóvírusok behatolását.
 • Oktatás: Tájékoztasd a felhasználókat a zsarolóvírusokkal és phishing támadásokkal kapcsolatos veszélyekről, hogy tudják, hogyan kerüljék el őket.
 • Óvatosság: Légy óvatos a mellékletek megnyitásával és ismeretlen forrásból származó linkekkel.

Mit Tehetsz, Ha Már Megfertőzött egy Zsarolóvírus?

 • Ne fizess váltságdíjat: Nincs garancia arra, hogy a támadók visszaadják az adatokat a fizetés után.
 • Szakértői segítség: Fordulj IT biztonsági szakértőhöz vagy a helyi kiberbiztonsági hatósághoz segítségért.
 • Izoláld az eszközt: Azonnal szakítsd meg az internetkapcsolatot, hogy megakadályozd a további terjedést.
 • Jelentsd: Jelentsd a támadást a helyi rendőrségen vagy a nemzeti kiberbiztonsági központban.

A zsarolóvírusok elleni védekezés legjobb módja a megelőzés, különös figyelmet fordítva a fent említett biztonsági intézkedésekre.

https://kiberdebrecen.hu/

Phishing

Sportszerviz

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek