Blog
2023-05-13

Növénytermesztő konténer farm

Átadták a debreceni startup által fejlesztett növénytermesztő konténer farmot.

A Green Drops Farm Kft. saját fejlesztésű növénytermesztő konténer farmja igazi újdonságnak számít Magyarországon. A konténerben hidropónikus technológiával kialakított tornyok helyezkednek el, melyekben salátafélék, fűszernövények termelhetők talaj nélkül, tápoldatos vízben. A növények ebből a vízből tudják kinyerni a növekedéshez szükséges tápanyagokat. Annak ellenére, hogy a termelés tápoldatos víz segítségével történik, még így is 95%-kal víztakarékosabb, mint a hagyományos termelés. A zárt térnek köszönhetően a termelési körülmények sokkal jobban kontrollálhatók, így a termelési ciklus hatékonysága akár 30%-kal is növekedhet.

A növényvédő szerek sem okoznak problémát, ugyanis megfelelő odafigyelés mellett ezek használata minimálisra csökkenthető. A magyar vállalkozás nagy hangsúlyt fektet a folyamatos fejlesztésekre, az elmúlt időszakban a tornyok automata forgatásának fejlesztése volt a cél, aminek előnye, hogy jobban modellezhető az éjszakák és nappalok váltakozása, így pedig kevesebb LED-et szükséges – a napfény helyettesítésére – használni.

Az átadón részt vettek szakmai partnerek, Papp Viktor képviselő, a környező települések polgármesterei, Debrecen város zöld átállásában elkötelezett egyesület képviselői, illetve a technológia használata iránt érdeklődők és támogatók.

A résztvevőknek lehetősége volt az elsők között megnézni a konténer farmot, megismerni annak működését és még kóstolóval is várták – a termett növényekből – a látogatókat.

Forrás: futureofdebrecen.hu

Madarak és fák napja

Szépen búcsúznának a szurkolóktól

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek