Blog
2023-01-21

Ismerd meg az őszapót!

Hazánk madárvilága rengeteg gyönyörű fajjal büszkélkedhet, több madárfaj pedig rendkívül aranyos megjelenésével lopta be magát a természetet kedvelő emberek szívébe.

Ilyen az őszapó nevű madár is, akit az állatokat kedvelők többsége biztosan ismer.

Apró termetű madár, egy parányi tollgombóc, faroktollai hosszabbak a testénél – ez az egyik jellegzetessége. Uralkodó színe a fehér, két alfaja is előfordul hazánkban: az egyik feje teljesen fehér, a másik alfaj fekete sávot visel a fején. Súlya 7-10 gramm.

Hazánkban gyakori madár, az egész országban elterjedt, erdőkben, nagyobb parkokban, bokrosokban költ. Télen a településeket is felkutatja táplálékot keresve. Rovarokkal, magvakkal táplálkozik. Szereti a kifüggesztett madárkalácsot vagy cinkegolyót is. A cinegéknek egyébként közeli rokona, de nem valódi cinegeféle, önálló madárcsaládba, az őszapófélékébe tartozik.

Fészkét fákra vagy bokrok sűrűjébe építi, rendkívül jól álcázza mohával, állati szőrökkel, pókhálóval; a belsejét tollal béleli. A tollakat a közelben elpusztult madaraktól vagy elhullott darabokból szerzi, egy őszapó fészekben akár 2000 (!) db toll is lehet, elképesztő munka, míg ennyit összegyűjt ez az apró madár! A pár közösen építi a gömb alakú, egy bejárónyílással rendelkező fészket. A tojó 9-10 tojást rak, ezeken 12-13 napig kotlik, a fiókák 18 naposan repülnek ki a fészekből. Ha egy őszapó párnak elpusztulnak a fiókái, akkor akár a szomszéd őszapó párnak is besegíthetnek a fészekalj felnevelésében, ez gyakori eset a fajnál: az idegen fiókákat éppen úgy etetik, mint a sajátjaikat. Rendkívül társas lények, a költések befejeztével azonnal csapatokba verődnek és úgy keresik az élelmet.

Legfőbb ellenségük a szajkó, mely hamar észreveszi a fészket, és gyakran elhordja a tojásokat vagy a fiókákat, ezen kívül még az erdei sikló és a mókusok is rendszeres fészekfosztogatók. A kifejlett őszapók sem élnek sokáig, átlagos életkoruk 3-4 év, a legöregebb Magyarországon gyűrűzött őszapó 8 évig élt. Védett madár, természetvédelmi értéke 25 000 forint.

Forrás:futureofdebrecen.hu

Több mint 60 százalékos a földgáztárolók töltöttsége

Zombigombák

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek