Blog
2023-01-11

Újévi fogadalmak

Január van. Statisztikák szerint ilyenkor van a legtöbb depressziós ember. Téli depresszió. Sötét hónap. Az ünnepek után egy üres járatos periódusról beszélünk.

Újra elkezdődik a munka, az iskola és ez is egy fajta szorongással, stresszel jár együtt. Ez hosszú távon sajnos krónikussá is válhat. 

Van egy fajta csodavárás mindig az újévtől. Akármennyire is valaki azt mondja, hogy ő nem babonás, nem hisz ezekben a dolgokban, óhatatlanul van egy olyan érzés a legtöbb emberben, hogy valami lezárul, új dolog kezdődik és hátha valami újat hoz az újév. Itt vannak a fogadalmak, amiket lerágott csontként már nem akarok ismételni (testedzés, káros szenvedélyektől megszabadulás, étkezés megváltoztatása). Várni a változást, amit nekünk kell meglépni és megtenni, hiszen azt nem fogja meghozni az új év és ez csalódással járhat együtt. A meghozott fogadalmakat, amiket szerettünk volna betartani, de nem tudunk, nagy csalódással járhatnak. Ez hozzá járulhat a januári szomorúbb érzelmi állapotunkhoz. 

Sok fogadalom a lelkiismeret megnyugtatására születik. 

Ezeket a fogadalmakat egy pezsgős pohárral a kezünkben nem tudjuk reálisan meghozni, mert előtte nem tudtuk megtervezni, hogy hogyan is legyen ez betervezve. Csak megfogalmazunk egy célt, amit nem tudunk véghez vinni évek óta. Emiatt gyakorlatilag a fogadalmak 80%-a kudarcba fullad. 

Már az elején fontos lenne a fogadalmaknál, hogy maradjunk a realitás talaján és ne fogadjunk meg olyan dolgokat, amik rövidtávon nem véghez vihetők. Induljunk el lépésekben, ne akarjunk mindent egyszerre. 

Próbáljunk ráfókuszálni arra, hogy mit tudunk kihozni a helyzetből, például ha éppen többet vagyunk otthon, akkor nézzük meg, mit tudunk kihozni ebből. Próbáljuk az otthonunkat olyanná tenni, amilyennek szeretjük. 

Tavasszal inkább mozduljunk ki minél többet. Köthető az évszakokhoz is egy terv, egy csomag, de mindig maradjunk a realitás talaján. Ne szálljunk el ilyenkor, ne próbáljuk meg minden eddigi elakadásunkat egyszerre megoldani. Egy-két dologra fókuszáljunk egyszerre. 

Leginkább azért nem tartom jónak a görcsös fogadalmat, mert általában azokat nem tudjuk tartani. Sokkal inkább ilyenkor a vágyaink dominálnak, teljesen el tudunk veszni.  Sokszor nem jól mérjük fel a saját erőnket, vagy lehetőségeinket.  

Tudatos tervezéssel és részcélokkal érhető el a siker. Ha nem a végső célt fogalmazzuk meg, hanem a részcélokat, amikkel kijelöljük az oda vezető utat, akkor sikerülhet megtartani a fogadalmainkat. 

A társaság motiváló ereje is pozitívan befolyásolhatja az eredményt.  Ha van mellettünk valaki, aki segít és támogat. 

El kell kezdeni gondolkodni, mert a változás csak úgy fog bekövetkezni – mi is az, amit érdemes más szemszögből nézni, hogy elinduljunk a céljaink felé. 

HARANGVIRÁG

Forrás: futureofdebrecen.hu

Gladiátor2

Filip Gyuri

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek