Blog
2022-12-26

Madáretetés és madármegfigyelő séta a Parkerdőben

A közelmúltban az új Madár-lakópark sétány etetőit töltöttük fel egy madármegfigyelő séta keretében, a Future of Debrecen mozgalom szervezésében.

A parkerdőben megfigyelhető téli madárvendégek megcsodálása és a téli madáretetés elkezdése volt az esemény célja. A szakvezetők Lenner Ádám, a Zöld Munkacsoport tagja, a Tiszatáj Közalapítvány menedzsere, és Tóth Máté madarász voltak.

Sajnos az időjárás nem volt túl kegyes hozzánk, mert a séta során végig esett az eső. Emiatt kisszámú résztvevővel, de annál nagyobb lelkesedéssel indultunk el. Végig jártuk a Madár-lakópark sétány különböző állomásait, bemutatva az ott megtekinthető természetvédelmi eszközöket, és a bennük megtelepedő állatokat.

A sétányon kihelyezett két madáretetőt feltöltöttük nem sózott, nem pörkölt, fekete napraforgómaggal, de a látogatók hoztak dióbelet és almát is a tollasoknak. A gyerekeknek nagy élmény volt az etetők feltöltése. A kihelyezett madáretetők úgynevezett dúcetetők, így nagy mennyiségű maggal lehet őket teletölteni. Mivel a téli madáretetés legfontosabb szabálya a rendszeresség, ezért a Zöld Munkacsoport tagjai a tél folyamán rendszeresen tölteni fogják az etetőket a Nagyerdőn.

Az eső ellenére madarakból nem volt hiány, a megszokott dolmányos varjak és tőkés récék mellett láthattak az érdeklődők léprigókat és csízeket is. A kihelyezett eleség pedig főként széncinegéknek, csuszkáknak és fekete rigóknak fog segítséget nyújtani.

Forrás: futureofdebrecen.hu 

Hashimoto

Vietorisz Áron

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek