Blog
2022-12-22

Kisült-e már a kalácsom?

A karácsony nagyon sok változáson ment keresztül az utóbbi években. Ha ma megkérdeznénk néhány embert, hogy miről is szól mindez, nagyon különböző képet kapnánk a talán legszebb ünnepünkről.

 Ha reklámokból tájékozódunk, akkor jelentése lehet a túlfogyasztás, a stressz és a vásárlási láz; azonban, ha édesanyámtól kérdeznénk meg ugyanezt, valószínűleg elhangoznának a szavak: „család”, „szeretet”, „töltött káposzta”, „elég sós lett, fiam?” kifejezések. Én és talán Te is, aki ezt a cikket olvasod, inkább édesanyámmal értesz egyet. 

De nézzük is, hogyan is tehetnénk kicsit zöldebbé a szeretet ünnepét!

Ajándékozás

Gyorsan kezdjük is a legegyszerűbbel: rendben van az, ha nincs karácsonykor ajándékozás. A kicsiket persze érdemes meglepni, de ott is a kevesebb néha több, és érdemes nem egy – a karácsony hangulatát megbontó – üvöltő, süvöltő műanyag masinát beszerezni. Plusz érdekesség, a nagymamák sem a masnis robotporszívó láttán konstatálják majd szeretetünket, mert talán többet jelent nekik, ha szedünk még egyszer a kicsit zsírosra sikeredett húslevesből. Ha idén próbáljátok ki először az ajándékmentes karácsonyt, sokan talán majd összeráncolják homlokukat ötleted hallatán, de hidd el, látva a karácsonyi hajrát, üdvözlik majd a kezdeményezést!

Ha mégis az ajándékozás mellett döntöttetek, tegyétek azt fenntarthatóbbá. Hogyan? Mutatom!

Csinálj gasztroajándékot!

Ajándékozz élményt! – például szabadulószoba, élményfestés, utazás és még sorolhatnám.

Adj időt! – a személyes kedvencem!

Ajándékok használtan! – így megmarad az ajándékok utáni hajsza ideje, és még meg is nyújtod egy-egy termék pályáját. Találd meg a legkülönlegesebbet, legviccesebbet!

Vásárolj helyi alkotóktól! – én magam is így tettem idén – és bár nem oszthatom meg e cikk hasábjain, hiszen a címzett is olvashatja -, nagyszerű kortárs alkotók vannak a piacon! Érdemes körbejárni!

Hulladékmentes csomagolás

A legjobb csomagolás az, ha nincs. A második legjobb a többször használatos.  Kendőbe, vászonszatyrokba is nyugodtan csomagolhatsz ajándékokat: arra a fél másodpercre, amíg kibontja az illető, teljesen mindegy, hogy miből veszi ki. A kendőktől ugyanúgy nem látja előre, hogy mit kap a címzett. Ha papírba csomagolsz, figyelj arra, hogy ne legyen fémréteg, fólia vagy csillogó sáv a papíron, mert az a papír nem újrahasznosítható a műanyag miatt. Hiába rakod a szelektívbe, szennyezni fogja a többi papírt a bálában! Én évek óta gyűjtögetem a nekem szánt ajándékok csomagolópapírjait, és – ha sikerül időben megtalálnom -, ezekbe csomagolok, de az újságpapírtól sem riadok el.

Környezetbarát dekoráció

Talán nem létezik olyan dolog, amiből ne létezne karácsonyfadísz-verzió (…és igen, karácsonykor már kapható szájmaszkos Mikulás is, és biztos vagyok benne, hogy nem ez a jéghegy csúcsa). Azonban ott van az érme másik oldala is: a természet folyamatosan díszíti önmagát, érdemes néhány ékszerét kölcsön vennünk. A természetes anyagok: fenyőág, gesztenye, szárított virágok, dió, toboz, narancskarika, fahéjrúd stb. soha nem mennek ki a divatból és komposztálhatók is. Legyen ez az az év, amikor kerüljük azokat a díszeket, amelyek műanyagból készülnek, és egyetlen feladatuk a csillogás (lásd: boa). Léteznek persze „gasztrodíszek” is, mint a mézeskalács vagy a narancskarika, amelyek szintén kellemes hangulatot adnak a nappalinak, és végül – de nem utolsó sorban -: a féltve őrzött gyermekkori emlékek. A díszek, amelyeket még szépérzék nélküli kölyökkoromból vásároltam az általános iskolai vasárban, az ősi üveggömbök, amelyek egy szigorúbb tekintettől is elrepedhetnek – innen is látszik, a karácsony az öröm ünnepe, hisz még egyben vannak -, és még sorolhatnám. Nálunk van is egy ilyen ereklyés doboz, amelyben csupa egyedi dísz található.

Nálunk nagyon szétszóródott a család, az ország különböző helyeire kerültünk munka vagy épp párkapcsolat miatt. Sokszor járunk haza szüleinkhez, de nehéz összeegyeztetni naptárainkat. Azonban ez az évnek azon időszaka, amely csupa nagy betűvel szerepel mindannyiunk naptárában. Összegyűlik a család a forró bejgli és – a fogorvosok javallatának szembe menve- a hideg tej mellett, kártyázunk, beszélgetünk és megvitatjuk, mennyire is volt sós az a töltött káposzta. Talán ez a karácsony lényege. Már nincsenek ajándékok, talán egy-egy vicces zoknit találni még a fa alatt, de már mindenünk megvan, hisz együtt vagyunk.

DUZS LÁSZLÓ

futureofdebrecen.hu

Soha ennyi diák nem tanult még a Mathias Corvinus Collegiumban

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek