Blog
2022-10-23

Ritka cinegék

Szerintem nincs olyan természetkedvelő ember, aki ne ismerné és ne találkozott volna már a szén-, kék- és barátcinegével. Az egész országban elterjedt, gyakori madarak.

Rendszeresen járnak a téli etetőkre is. A széncinege a leggyakoribb, még panellakások erkélyén is költhet, mesterséges odúval könnyen telepíthető. A kékcinege erdőkben, parkokban él, a barátcinke szintúgy. Utóbbi két faj a lakott területeken inkább csak télen látható, de Debrecen északi részén, a Nagyerdő környékén akár a kertekben is fészkelhetnek. Akadnak hazánkban olyan cinegefajok is, amelyek nem ilyen gyakoriak. Speciális élőhelyigényeik miatt Magyarországon kisebb számban költenek. Többségük hegyvidéki elterjedésű, így az Alföldön kisebb szenzáció tud lenni a megfigyelésük. A cinegék állandó madarak, télen viszont kóborolnak, néha nagyobb távolságokra is. Ilyenkor a hegyvidéki fajok síkvidéken is felbukkannak, így a tél közeledtével akár Debrecenben is találkozhatunk velük.

A cinegék igazán életrevaló madarak. Költési időszakban rovarokkal táplálkoznak, ősszel és télen pedig főleg magvakkal. Ehhez a táplálékváltáshoz egy kicsit a gyomruk is átalakul. Odúkban, üregekben költenek. Igazi ,,r”-stratégisták, tehát sok utódjuk van, gyorsan fejlődnek, de rövid életűek. A fiókák többsége már néhány napos korban elpusztul, a kirepülők átlagéletkora 2-3 év, de akadnak „matuzsálemek” is, amelyek szerencsésen megérik a 8-10 éves kort. Európában 9 cinegefaj fordul elő, s mindegyik faj állománya stabil, szerencsére nem csökken. Hazánkban 6 cinegefaj költ. Az őszapó, a barkóscinege és a függőcinege csak közeli rokon fajok, de más madárcsalád tagjai.

A búbos cinege talán az egyik legszebb és legaranyosabb cinegefaj. Fején kis tollbóbita található, melyet a madár a hangulatától függően lelapít vagy felborzol. Elsősorban a fenyveserdők lakója, hazánkban éppen ezért ritka, főként az ország nyugati részén költ. A többi cinegénél félénkebb, településeken ritkán bukkan fel, etetőkre sem sűrűn jár.

A fenyvescinege az előző fajnál gyakoribb. Télen az Alföldön is sok helyen látható, kis számban költ is a telepített fenyvesekben. Mint a neve is mutatja, a fenyőerdők lakója. Változatos helyeken költhet: általában faodúban, de találtak már fenyvescinege fészket földi lyukban is. Téli kóborlása során is a tűlevelűeket látogatja, de a madáretetőkön is megfigyelhető.

A kormosfejű cinege kifejezetten ritka madár hazánkban. Speciális élőhelyigényű, öreg fenyvesekben költ, ahol sok a korhadó holtfa. Gyakran előfordul, hogy a puha, korhadó fába saját magának készíti el a fészkelő üreget, ezzel egyedülálló a hazai énekesmadarak között. Nagy teljesítmény ez egy ilyen apró madártól, hiszen súlya mindössze 8-12 gramm.

 

Forrás: futureofdebrecen.hu 

 

Toldi a moziban

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek