Blog
2022-05-28

A nagy kulacskörkép

Itt a jó idő, és a melegben könnyen ránk törhet a szomjúság. Azonban nem túl környezetbarát, pláne nem egészséges fél literes üdítőket inni egész nap. Persze, kényelmes, hogy bármelyik üzletben hűtve kaphatjuk az innivalót, de a pénztárcánk és a Föld is hálás lesz, ha beszerzünk egy kulacsot.

Na, de milyen a jó kulacs? 

Bár ez nem egy túl környezetbarát dolog, de az elmúlt tíz évben nagyon sokféle kulacsot próbáltam ki és nyűztem el. Csattant üvegkulacsom a padlón, folyt ki a műanyagkulacs a táskámban, vált kimoshatatlanná az üvegem. Szóval jöjjön minden, amit kulacsválasztásnál érdemes észben tartani!

Az egyik legfontosabb, hogy tisztában legyünk az igényeinkkel és életmódunkkal. Másfajta kulacsot adnék egy örökmozgó kisfiúnak, mint egy irodai dolgozónak. Gondoljuk végig, hogy mennyi helyre, milyen távolságra kell cipelnünk a kulacsot, milyen gyakran tudjuk újratölteni és hol van erre lehetőség. Ha hosszú távra visszük, ahol kevés az újratöltési lehetőség, esetleg előfordulhat, hogy a táskában megütődik, vagy túrázás közben hozzáér valami. Ekkor érdemes nem nehéz, nem törékeny kulacsot választani, ami elég nagy méretű. Például az üveget kapásból kizárhatjuk.

Tipp: Ha az üvegkulacs megfelel az életmódodnak, akkor először a saját otthonodban nézz szét! Lehet, hogy akad egy szélesebb szájú üveged, amit kulacsként használhatsz. 

Az üveggel ellentétben a műanyag kulacs pillekönnyű. Azonban műanyag kulacsot csak akkor válasszunk, ha azon fel van tüntetve, hogy a kulacs BPA-mentes. Ezzel biztosítva van, hogy nem fog káros anyag kioldódni a műanyagból használat közben. Mindig ellenőrizzük azt is, hogy a kulacsok teteje cseppmentesen zárjon. A műanyag kulacs hátránya, hogy az üveggel ellentétben nem olyan egyszerű fertőtleníteni, így minden nap törekedjünk a nagyon alapos tisztításra.

Az alumíniumból készült kulcsokról sem szabad elfeledkeznünk. Ezeknek a kulacsoknak az az előnye, hogy könnyűek, újrahasznosított anyagból készülnek és viszonylag olcsó darabok. Azonban hiába az „utóíz nélküli” címke, én mégis gyakran érzek utóízt a számban, ha alumínium kulacsból iszok. Ez az anyag nem túl jó hőtartó, viszont sok helyen kínálnak hozzá hőtartó huzatot. Ilyen huzatot az üvegkulacsunkra is vehetünk, ami segít megóvni aztAz alumíniumból készült kulacsot könnyen fertőtleníthetjük, gépben is moshatjuk. 

Léteznek alternatív, nem fix méretű, szilikon kulacsok is. Ezeknek az az előnye, hogy amikor üresek, kis helyen tudjuk őket tárolni. Őszintén szólva még nem találkoztam ilyen kulaccsal a mindennapokban. 

Nem kifejezetten kulacsok, de egyre gyakrabban látunk innivaló tárolására alkalmas, úgynevezett elviteles bögréket. Ezek a bögrék szuperek abban, hogy a kávét szemét nélkül vásároljuk meg, de a legtöbbjük nem zár jól, így egész napos cipelésre abszolút nem alkalmasak és könnyen kifolyhat a tartalmuk a táskánkban.

Feltétlenül meg kell említenem az egyik kedvenc kulacsomat is. A Dopper egy holland márka, amely híres a leleményes, környezetbarát ötletekről. Kulacsaik újrahasznosított anyagból, szélenergia felhasználásával készülnek. Megoldásuknak az a lényege, hogy a kulacs kétfelé szedhető, így a teteje akár pohárként is szolgálhat, illetve sokkal könnyebbé teszi a tisztítást is. Ez a kulacs azért is nagyon praktikus, mert szétszedve a pohara szinte bármilyen kis csap alá befér, így fel tudjuk tölteni, ha három pohárnyi vizet beleöntünk. 

Ha már a kulacsokról beszélünk, itt az ideje megemlítenünk a kulacs-újratöltő pontokat. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy Magyarországon szinte mindenhol iható víz folyik a csapból. Tehát szinte bármelyik csapból újra tudjuk tölteni a kulacsunkat. A www.kozkutak.hu oldalon megtaláljuk egész Magyarországon azokat a pontokat, ahol megtölthetjük a kulacsunkat vízzel. Azonban rengeteg hely nincs feltüntetve ezen a térképen. Azt ajánlom, legyetek bátrak, és kérdezzetek rá a kedvenc kávézótokban, a vendéglátó helyeken, hogy van-e lehetőség náluk is újratölteni a kulacsot. 

Neked van már kulacsod?

Forrás:futureofdebrecen.hu

Áder János: bolygónk ökológiai egyensúlyának megóvása mind fontosabb kérdés

III. Mad Run

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek