Mire észbe kap az ember, már el is virágoznak az első hírnökök, de váltja őket sok száz más hasznos növény. Első tavaszi sétánkon találkozhatunk az ibolyákkal, azonban a természet védelmében hagyjuk őket az erdőben! Ám otthon is gyönyörködhetünk a lila szépségekben! Kertünk ékessége lehet az illatos ibolya (Viola odorata), melyet akár fel is szolgálhatunk az ebéd mellé, hiszen fogyasztásra is alkalmas. Kellemes desszertet készíthetünk belőle egyik szomszédjával, a konyhakertben termő, szintén sokoldalú sárgarépával.
Répatorta ízletes ibolyával
Hozzávalók (8 főre):
A piskótához:
20 dkg porcukor
A krémhez:
Elkészítés:
A porcukrot a tojások sárgájával és az olajjal összekeverjük. Meghámozzuk, majd apróra reszeljük a répát (a növényi hulladék mehet a komposztba!) és a masszához adjuk.
Bár a sütemény elkészítése könnyű, nem árt, ha van segítségünk!
Ezután hozzákeverjük a sütőporos lisztet is. Meghintjük fahéjjal és hozzáadjuk a vaníliát. Végezetül egy csipet sóval a tojásfehérjékből habot verünk és óvatosan a masszához forgatjuk. Jól átdolgozzuk. Egy kisebb méretű, kivajazott sütőformában 180 °C-on 30 percig sütjük. Amíg sül a torta piskótája, menjünk ki a kertbe az ibolyákért. (El ne felejtsük a tortát, míg gyönyörködünk a kertben!) Ha hamarabb beszereztük a virágokat, tegyük őket vízbe, vagy akár hűtőbe. Csak annyit szedjünk, amennyit fel is használunk, de ha megmarad belőlük, limonádéhoz is keverhetjük őket. Visszatérvén a konyhába, a mascarponét a tejjel, a porcukorral és a citromlével keverjük alaposan össze, míg jól kenhető állagú krémet nem kapunk. Ezután nincs más hátra, mint megkenni a kihűlt piskóta tetejét a krémmel és díszíteni az ibolyákkal. Felhasználhatunk bogyós gyümölcsöket vagy más ehető növényt, a díszítésnek csak képzeletünk – és kertünk kínálata – szabhat határt. Tökéletes étek egy kávé mellé.
Virágpor-allergia esetén NE, vagy csak mértékke
Forrás:futureofdebrecen