Blog
2022-05-07

A répa és az ibolya házassága

Tavasz érkeztével káprázatos színekbe borul a természet. Az addig megszokottá vált nyugodt, melankolikus árnyalatok egyszerre vibráló, harsány színkavalkáddá változnak.

Mire észbe kap az ember, már el is virágoznak az első hírnökök, de váltja őket sok száz más hasznos növény. Első tavaszi sétánkon találkozhatunk az ibolyákkal, azonban a természet védelmében hagyjuk őket az erdőben! Ám otthon is gyönyörködhetünk a lila szépségekben! Kertünk ékessége lehet az illatos ibolya (Viola odorata), melyet akár fel is szolgálhatunk az ebéd mellé, hiszen fogyasztásra is alkalmas. Kellemes desszertet készíthetünk belőle egyik szomszédjával, a konyhakertben termő, szintén sokoldalú sárgarépával.

Répatorta ízletes ibolyával

Hozzávalók (8 főre):

A piskótához:

      20 dkg porcukor

  • 3 db tojás
  • 1,5 dl olívaolaj
  • 30 dkg reszelt sárgarépa
  • 30 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • fahéj
  • 1 rúd vanília kikapart belseje

A krémhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 1 dl tej
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 evőkanál citromlé

Elkészítés:

A porcukrot a tojások sárgájával és az olajjal összekeverjük. Meghámozzuk, majd apróra reszeljük a répát (a növényi hulladék mehet a komposztba!) és a masszához adjuk.

Bár a sütemény elkészítése könnyű, nem árt, ha van segítségünk!

Ezután hozzákeverjük a sütőporos lisztet is. Meghintjük fahéjjal és hozzáadjuk a vaníliát. Végezetül egy csipet sóval a tojásfehérjékből habot verünk és óvatosan a masszához forgatjuk. Jól átdolgozzuk. Egy kisebb méretű, kivajazott sütőformában 180 °C-on 30 percig sütjük. Amíg sül a torta piskótája, menjünk ki a kertbe az ibolyákért. (El ne felejtsük a tortát, míg gyönyörködünk a kertben!) Ha hamarabb beszereztük a virágokat, tegyük őket vízbe, vagy akár hűtőbe. Csak annyit szedjünk, amennyit fel is használunk, de ha megmarad belőlük, limonádéhoz is keverhetjük őket. Visszatérvén a konyhába, a mascarponét a tejjel, a porcukorral és a citromlével keverjük alaposan össze, míg jól kenhető állagú krémet nem kapunk. Ezután nincs más hátra, mint megkenni a kihűlt piskóta tetejét a krémmel és díszíteni az ibolyákkal. Felhasználhatunk bogyós gyümölcsöket vagy más ehető növényt, a díszítésnek csak képzeletünk – és kertünk kínálata – szabhat határt. Tökéletes étek egy kávé mellé.

Virágpor-allergia esetén NE, vagy csak mértékke

Forrás:futureofdebrecen

A DEAC egy szettet elcsent a Kecskeméttől

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek