Blog
2022-03-01

Az újrapapír napja

A jeles napok minden esetben felhívják a figyelmünket valami olyanra, amire a hétköznapi életünkben nem csodálkozunk rá. Március 1-je is egy ilyen nap, mely emlékeztet bennünket a környezetbarátabb repapírra és a túlfogyasztásunkra.

Gondoljunk csak bele: munkahely ide, vagy oda, de hányféle és hány darab papír megy át a kezünkön minden nap. Nem hihetetlen?

Csak hazánkban évente közel 1 millió tonna papír kerül a szemétbe, és kevés a szelektív gyűjtőkbe.

1 tonna új papír előállításához 3 tonna (kb. 10 darab) fát kell elpusztítani. Márpedig 300 millió tonna papír fogy évente világszerte, azaz fejenként átlagosan 50 kg. Magyarország sajnos többet fogyaszt a világátlagnál, fejenként évi kb. 70-80 kg-ot, és a keletkező szemetünknek csak a 10%-át gyűjtjük szelektíven. Pedig 1 tonna papírhulladék felhasználásával 21 felnőtt fát menthetünk meg a kivágástól!

A papírnak nagy az ökológiai lábnyoma – amíg a farostokból tiszta cellulóz lesz, rengeteg víz, energia és vegyszer fogy, hisz minél fehérebb a papír, annál több klórral fehérítik. Ezzel szemben az újrapapírral védjük ez erdőket, a szűken és tágan vett környezetünket. Egy átlagos magyar ember évi egy fát fogyaszt – papírként. Mivel a papír akár 5-10-szer is újrahasznosítható, az újrapapír gyártásával is mérsékelhető lenne az erdőpusztítás. 

A kulcs az újrahasznosítás!

A papírból gyártott papír, tehát a repapír jóval környezetkímélőbb, mint a fából készülő új – erre hívja fel a figyelmet 2006 óta március 1-jén a Humusz Szövetség kezdeményezésére bevezetett újrapapír napja. Az újrapapírnak két típusát különböztetjük meg: a szürkepapírt és az újrahasznosított papírt. A vízben nem oldódó festékanyagoktól szürkés szürkepapír a begyűjtött papírhulladék pépesítésével készül, és közben a víz nagyrészt körfolyamatban kering, ezért kevésbé jelent terhet az élővizek számára. Az újrahasznosított papír abban különbözik a szürkepapírtól, hogy színtelenítik, méghozzá vegyszerekkel – a hulladékpapírból kivonják a festékanyagot, ami a környezetet terheli, de még mindig jobb választás, mint a fából készülő új papír. Csomagoló-, újság-, könyv-, tisztasági (törlő-, zsebkendő-, vécé-) papír, tojástartó, papírtáska, irodai papír egyaránt készíthető papírhulladékból.

Hogyan csökkentheted a papírfogyasztásodat?

•. Új helyett vegyünk már eleve újrahasznosítottat! A fehér papír semmivel sem tisztább a szürkés árnyalatúnál.

• Keresd az újrapapírból készült füzeteket, mappákat, rajzlapokat, könyveket!

• A papírhulladék gyűjtésére rendszeresítsünk külön tárolót!

• Kerüljük a papírtörlőt! Csak olajos, foltot hagyó szennyeződések eltávolítására használjuk a konyharuha helyett.

• A lejárt határidőnaplók, félig betelt füzetek üres oldalai, vagy a spirálfűzött asztali naptár hátsó oldalai kiválóan használhatók jegyzetelésre, rajzolásra…

• A papír, újrapapír mindkét oldalára nyomtassunk, fénymásoljunk, használjuk, mielőtt a szelektív gyűjtőbe dobjuk!

• Irodán belül fénymásolatok helyett használjunk e-mailt!

És ez csak néhány megoldás, szóval szárnyaljon az a fantázia! Te hogyan csökkenthetnéd a papírfogyasztásodat?

Szerencsére a Future of Debrecen csapata is elhivatott ezzel kapcsolatban, és honlapunkon megannyi ötlettel találkozhatsz. Ha van egy olyan ötleted, amiről nálunk nem olvastál még, akkor elő vele a céges ötletládába, de nekünk se felejtsd el megírni!!

Duzs László

Forrás: futureofdebrecen.hu

Elkészült a Théba a Csokonai Színházban

Baráth az 50., Pávkovics a 100. meccsét játszotta az NB I-ben

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek