Blog
2022-01-20

Januártól adómentesen biztosítható a kerékpárhasználat

2022. január 1-től lépett érvénybe a személyi jövedelemadóról szóló törvény módosítása, amely ezentúl lehetővé teszi, hogy a munkaadók munkába járás céljából, vagy akár teljes mértékben magáncélra adómentesen biztosítsanak kerékpárokat a munkavállalóik számára.

A törvénymódosítás célja, hogy ösztönözze a kerékpáros közlekedést a lakosság körében és segítse a cégeket a kerékpáros beruházások létrehozásában. 

Ennek több haszna is van. Amellett, hogy a kerékpározással nem szennyezzük a városunk levegőjét, napi 20 perc kerékpározás az egészségünkre és a hangulatunkra is nagyon jó hatással van. 

Cégek szempontjából fontos tudni, hogy:

1.) A kerékpár fogalma alatt a hétköznapi értelemben vett meghatározását kell érteni, vagyis roller és egyéb kétkerekű járműre nem érvényes az Szja törvény 1. számú melléklet 8.44. pontja, amely kimondja, hogy a cégek a munkavállalók részére:


2.) Kizárólag emberi erővel hajtott vagy legfeljebb 300 W teljesítményű elektromos motorral segített kerékpárokat biztosíthatnak január 1-től adómentesen.

3.) A kerékpár a munkáltató tulajdonában marad, nem kerül a munkavállaló tulajdonába.

A Magyar Kerékpárosklub felmérése szerint a bevezetett adómentességnek köszönhetően 2%-kal is nőhet a kerékpáros közlekedés aránya.

Kerékpározzatok ti is minden nap!

További információk:

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99500117.tv

https://nav.gov.hu/nav/ado/szja/Januartol_adomentesen20210903.html#_ftn1

https://www.bringazzamunkaba.hu/hirek/hogyan-adozik-a-ceges-kerekpar

Forrás: futureofdebrecen.hu

Új klubok az Agórában

Csúcsot döntött a használtautó-piac forgalma 2021-ben

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek