Blog
2021-10-29

Télen is vigyázzunk a kocsinkra!

A hideg közeledtével sokkal jobban oda kell figyelni az autóinkra.

Ahogy közeledik a rossz idő a sofőrök kicserélik a nyárigumikat a télire, hogy balesetmentesen tudjanak közlekedni a csúszós utakon. Azonban nem csak ezeknek a gumiknak van nehéz sorsuk télen, hanem az ablaktörlőknek is!

A szélvédőn található ablaktörlőket is cserélgetni kell néha, hiszen ezek nélkül nem igazán lehet kilátni az ablakokon egy borús, esős napon.  A szakértők azt javasolják, hogy minden szezon végén újakat kell venni, mert egy idő után ők is ,,elfáradnak".

Hogyan is kell lecserélni az ablaktörlő lapátokat?

A művelet könnyen kivitelezhető, akár pár perc alatt is meglehet vele az ember, ha odafigyel. Először is: óvatosan kell őket kicserélni! Másodszor: ki kell nyitni a karon lévő biztonsági bilincset, majd ha a régieket levettük, hajtsuk vissza a karokat. Ezek nem maradhatnak felhajtva, ugyanis azáltal könnyen tönkremehetnek. Mind a kettőt érdemes egyszerre cserélni, így egyformán fognak majd kopni. 

Érdekességek:

A szakemberek szerint 4-6 havonta kellene őket cserélni, hiszen így nem fognak elromlani, ezáltal a sofőrök is tisztán láthatnak ki a szélvédőn, ami mint tudjuk nagyon fontos. Emellett pedig könnyen ellenőrizhetjük őket, ugyanis elég ha csak a felületeket alaposan megfigyeljük, így fel tudjuk mérni az ablaktörlők biztonsági állapotát. Komplexebb képet a berendezés beüzemeltetésével kapunk, azonban ehhez érdemes szélvédőmosót használni.

,,Az ablaktörlő lapáttal kapcsolatos problémák egy részét gyakran az okozza, hogy üzemanyag, kenőanyag, vagy más vegyszer kerül a lapátokra. Ilyenkor nem minden esetben van szükség a cseréjükre. Érdemes ilyen esetekben először megpróbálni a szennyező anyag eltávolítását például 20%-os meleg lúgos oldalt segítségével. Elég gyakran használnak a lapátok tisztításához mosóbenzint vagy más oldószert, viszont ezek az anyagok teljesen tönkretehetik őket. A mai modern autókhoz használt ablaktörlő lapátok szerkezeti kialakítása sok esetben lehetővé teszi, hogy az ablaktörlő gumi cseréjével megoldhassuk a problémát. Ehhez csak egy a komponenssel kompatibilis modellt kell találnunk. Ezzel a megoldással a körülbelül a felére csökkenthetjük az ablaktörlő lapátcsere költségét."

Mitől is tudnak meghibásodni?

Száraz felületeken használjuk őket, valamint elhasználódhat a rögzítő elemek. Ezek mellett pedig a hőmérséklet is rossz hatással lehet rájuk és napsugárzás miatt is elrongálódhatnak. Ezeket pedig könnyen ki tudjuk kerülni, ha rendszeresen cserélgetjük az eszközöket.

Az ablaktörlő motor meghibásodhat akkor, ha:

  1. szokatlan zajok és furcsa hangok hallhatók;
  2. nem képesek ellátni a fő funkciót, ha víz és szennyezés éri
  3. lassan működnek a lapátok

A cseréhez nincs szükség szakemberre!

Ön is kitudja őket cserélni, ha követi a következő lépéseket:

  1. Biztosítsa a hozzáférést a szivattyúhoz.
  2. A mosófolyadékot engedje le.
  3. Távolítsa el az alkatrészt.
  4. Majd csatlakoztassa a csöveket, a vezetékeket és a tartályt.
  5. ezután új mosófolyadékra lesz szükségünk, amit a tartályba kell helyezni.
  6. Végül pedig ellenőrizze az új alkatrészeket, a motor begyújtásával.

 

 

Források: 

https://www.autoalkatreszek24.hu/jarmu-alkatresz/torlolapat.html

https://totalcar.hu/magazin/technika/2013/10/18/ablaktorlo_karbantartas_-_eleg_a_lapatot_cserelni/
(x)

Csak a DEAC!

Tovább nőtt a torlódás az M5-ösön

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek