Blog
2021-06-29

Természetes rovarriasztók

Ha nyár, akkor eljött a kinti programok ideje. Horgászat, fesztiválok, kerti sütögetések és persze a túrák időszaka. Ez csak néhány kiragadott példa, de több hasonlóság is van a fent említettek között.

Most nem a vidámságról és a jó hangulatról mesélek, hanem a szúnyogokról és a kullancsokról, hiszen nagyon gyakran e hívatlan vendégekkel kell osztozzunk a legszebb pillanatainkon. 

Megannyi lehetőségünk van a védekezésre. Az egyik legfontosabb és ökológiai szempontból legbarátságosabb a denevéreknek megfelelő élőhely megteremtése. Így már nem is vagyunk olyannyira egyedül a harcban, ugye? 

A denevérodúk kihelyezését követően a következő tennivalónk a konyhában van. Mikor a kertünkben rovarok jelennek meg, sokan a kémiai védekezés felé kacsingatnak. Azonban ekkor a szokásos problémába ütközünk, hiszen sok esetben nem tudjuk, hogy milyen szert is fújunk épp a bőrünkre.  A bosszantó, de betegségeket nem terjesztő rovarok ellen a DEET- tartalmú* rovarriasztók hatékonyak tudnak lenni, de sok korlátozás van velük kapcsolatban, amely nagyon gyakran olvasatlanul marad a tubusok hátoldalán.

Ezeket a szereket nem szabad 2 évesnél fiatalabb gyermekek közelében használni. A DEET-tartalmú rovarriasztó gyertyákat nem használhatjuk ételek közelében, így grillezéskor sem, illetve más készítményekkel sem szabad keverni őket. Az előírások betartásával a DEET-tartalmú rovarriasztók is biztonsággal alkalmazhatóak tudnak lenni, de ha a családban kisgyermek van, vagy egyáltalán nem szeretnéd kitenni magad a vegyszerek okozta kockázatoknak, olvass tovább! 

Azt már tudjuk, hogy e szerek használatához nem kevés odafigyelésre van szükség, és ahogy oly’ sok mindenre, itt is vannak egyszerű, környezetbarát alternatívák, amelyeket akár mi magunk is elkészíthetünk. 

Elég lemosni: Adjunk 10-15 csepp citromfű-, vagy levendula-illóolajat 2 kanál folyékony kasztíliai szappanhoz. A keverékkel mossuk le a fedetlen bőrfelületeket, majd öblítés után szárítsuk meg. Sose használjunk hígítatlan illóolajat, mert égést és irritációt okozhatnak! Első használat előtt mindig végezzünk bőrpróbát!

Szúnyogok ellen: Egy szórófejes flakonban keverjünk el 10-15 csepp fahéj-illóolajat és ½ csésze szőlőmagolajat ¾ csésze szűrt vízzel. A keverékkel fújjuk át a ruhánkat és/vagy töröljük át vele a bőrt. Szembe és arcra ne kerüljön!

Hasznos lehet egy másik keverék is. 10-15 csepp kakukkfű-illóolaj és 2 evőkanál varázsmogyoró-olaj keveréke elűzi a rovarokat és nyugtatja a bőrt.

*DEET: C12H17NO , vagy más néven N,N-dietil-meta-toluamid. A rovarűző szerek alapanyaga. Kutatások kimutatták, hogy hidegvízi halakra, például a szivárványos pisztrángra és a tilápiára enyhén mérgező hatású.

DUZS LÁSZLÓ futureofdebrecen

Nagynevű klub vinné Schäfer Andrást

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek